Helsinkiläistytön kuolema on herättänyt auttamishalun

8-vuotiaan helsinkiläistytön surullinen kohtalo on saanut monet perheet harkitsemaan tukiperheiksi ryhtymistä. Pelastakaa Lapset ry:n Helsingin aluetoimistoon on tullut paljon yhteydenottoja ja viikonlopun aikana tilattiin poikkeuksellisen paljon infopaketteja tukiperheeksi ryhtymisestä.

Kotimaa
NAinen pelaa pesäpalloa.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pelastakaa Lapset ry:ssä on huomattu ihmisten auttamisenhalun heränneen 8-vuotiaan helsinkiläistytön kuoleman jälkeen. Tukiperhetoiminnasta on oltu poikkeuksellisen kiinnostuneita.

- Yleensä nettisivujemme kautta tilataan yksi infopaketti tukiperhetoiminnasta viikossa, mutta nyt viikonlopun aikana niitä tilattiin 13. Se on selkeä ero normaaliin ja kertoo ehkä siitä, että ihmiset ovat heränneet miettimään, että mitä konkreettista voisivat tehdä auttaakseen lapsia, kertoo Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Ihmiset ovat heränneet miettimään, että mitä konkreettista voisivat tehdä auttaakseen lapsia.

Hanna Markkula-Kivisilta

Tällä hetkellä Suomessa on 900 lasta tukiperheissä ja lähes saman verran lapsia on jonossa saadakseen itselleen tukiperheen.

- Tarve kasvaa koko ajan, eli jono ei lyhene juurikaan. Lastensuojeluilmoituksia tehdään aikaisempaa enemmän, joten tarvetta tukiperheille on paljon, Markkula-Kivisilta sanoo.

"Tukiperheiden ei tarvitse olla superihmisiä"

Markkula-Kivisilta kertoo, että tukiperhe sitoutuu antamaan omaa aikaansa jollekin lapselle.

- Tukiperheiden ei tarvitse olla mitään superihmisiä, vaan ihmisiä, jotka haluavat antaa omaa aikaansa ja toisenlaisen sosiaalisen verkoston lapselle, Markkula-Kivisilta sanoo.

Lapsi on noin kerran kuukaudessa yhden viikonlopun tukiperheen luona, jotta esimerkiksi lapsen äiti saa pienen hengähdystauon.

- Me annamme tukea ja koulutamme perheitä, lupaa Markkula-Kivisilta.

Paljon lapsia tuen tarpeessa

Markkula-Kivisilta kertoo, että on paljon lapsia, jotka elävät olosuhteissa, joissa ei voi saada tasapainoista lapsuutta ainakaan ilman tukea.

- Tämä 8-vuotiaan tytön kuolema on herättänyt tarpeellisen keskustelun. Lastensuojelussa puhutaan oikeasti lapsista, joita kukaan ei voisi kuvitella elävän hyvinvointivaltiossa. On sellaista väkivaltaa, nälkää ja turvattomuutta, jota emme voi edes kuvitella ilman, että itse on joutunut sellaista kokemaan, kuvailee Markkula-Kivisilta.