Salassapitosäännökset vaikeuttavat lastensuojelutyötä

Miten on mahdollista, että 8-vuotias pikkutyttö kuoli omassa kodissaan jatkuvan pahoinpitelyn seurauksena? Miksi sosiaaliviranomaiset eivät puuttuneet asiaan? Tätä asiaa on pohdittu monissa kodeissa viime päivinä.

Kotimaa
Lapsi selin häpeissään.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Turun yliopiston sosiaalityön professorin Leo Nyqvistin mielestä lasten parissa työskentelevät eri ammattiryhmät tuijottavat liian kirjaimellisesti salassapitosäännöksiä. Monissa tapauksissa lasten huono kohtelu ei tule koskaan lastensuojeluviranomaisten tietoon kun työntekijät pelkäävät rikkovansa salassapitosäännöksiä.

- Lasten turvallisuuden kannalta olisi tärkeää, että yhteistyö eri viranomaisten kesken sujuisi hyvin. Olisi toivottavaa, että kaikki olemassa oleva tieto olisi kaikkien käytettävissä, sanoo professori Leo Nyqvist.

Lasten etu on tärkein

Huonosti kohdellun lapsen huostaanottopäätöksen tekee lastensuojeluviranomaiset. Kuitenkin tarve huostaanottoon saattaa olla jo muilla ammattiryhmillä paljon aiemmin tiedossa. Ratkaisevassa asemassa ovat päivähoito, koulu ja lastenneuvolat. Leo Nyqvistin mielestä eri ammattiryhmien työntekijät voisivat jakaa tietoa eteenpäin rohkeammin.

- Usein tiedonkulun este on enemmänkin sen työntekijän ajatuksissa, ikäänkuin hän ei voisi ilmoittaa näkemistään lasten ongelmista tai huonosta kohtelusta eteenpäin toisille viranomaisille.

Lastensuojeluilmoituksia tehdään liian vähän

Professori Leo Nyqvist toivoo, että lasten huonosta kohtelusta ilmoittaminen olisi jokaisen yhteinen asia. Paitsi lasten kanssa työkseen toimivat niin myös jokainen kansalainen voi kertoa eteenpäin jos näkee, että lapsi ei voi hyvin.

- Se mekanismi on lastensuojeluilmoitus. Vaikka uusi laki on tehostanut tätä ilmoituksen tekemistä niin edelleenkään näitä lastensuojeluilmoituksia ei tehdä siinä laajuudessa kuin pitäisi, sanoo Leo Nyqvist.

Puolueeton tutkimus paikallaan

Viime päivinä Suomessa on puhuttu paljon lastensuojelusta kun on käynyt ilmi, että 8-vuotias pikkutyöttö kuoli kotonaan. Tytön isää ja äitipuolta epäillään murhasta. Poliisi selvittää myös lastensuojeluviranomaisten osuutta asiassa.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula on toivonut, että eri viranomaisten menettelystä asian tiimoilla tehtäisiin puolueeton selvitys. Professori Leo Nyqvist on samoilla linjoilla.

- Se on varmasti paikallaan jo ihan sen takia, että oltaisiin jatkossa viisaampia. Mikä tässä meni pieleen niin se varmaan kannattaa tutkia. Itse sosiaalialan ammattilaisten kouluttajana tiedän sen, että meillä on hyvä koulutus työntekiöillä. Eivät he ole tietoisesti laiminlyöneet asioita, mutta joskus informaatiokatkokset vaan voi mennä niin totaalisesti pieleen niin kuin tässä ilmeisesti on mennyt. Onko kyseessä ollut tietokatko vai eikö ongelmia ole tunnistettu. Tämä tutkimus varmasti paljastaa näitä aukkokohtia meidän järjestelmässä, sanoo Leo Nyqvist.