Ruben Stiller: Mannerheim-myytin kapea ihmiskuva

Miksi Ylen Mannerheim-projekti sortaa juutalaisia kääpiöitä? Mustan Mannerheimin tekijät ovat suosineet afrikkalaisia juutalaisten kääpiöiden kustannuksella. 

Yle Blogit
Ruben Stiller
Ruben StillerLassi Seppälä / Yle

Syynä lienee Mannerheim-myytin kapea ihmiskuva, jossa vertikaalisesti rajoittuneella juutalaisella kääpiöllä ei ole sijaa.

Myyttinen Mannerheim ratsastaa yleensä pitkänhuiskeana komealla hevosella, emmekä koskaan saa nähdä vertikaalisesti rajoittuneen juutalaisen löntystelevää ja myyttejä rikkovaa ponia.

Myytti pitkänhuiskeasta ja majesteetillisesta mustasta Marskista ei millään tavalla poikkea aikaisemmista pituusolettamuksesta, joten ideaa voidaan pitää valitettavan sovinnaisena.

*Mannerheim *on edelleen liikaa Mannerheimin näköinen. Tämä on yleinen ongelma suurmiehiämme kuvaavissa dokumenteissa ja elokuvissa: jostain syystä suurmiehet esitetään hälyttävän usein itsensä näköisinä.

Miksi Risto Ryti pitäisi esittää Risto Rytin näköisenä? Miksi Risto Rytiä ei koskaan esitä mongolialainen näyttelijä; miksi emme koskaan matkusta kyselemään, mitä mongolialaisille tulee Risto Rytistä mieleen?

Hurraammeko myös transvestiittia esittävälle Lasse Virénille?

Rakkaat suvaitsevaiston jäsenet! Vielä koittaa päivä, jolloin näemme aidon intiaanin Ahti Karjalaisena, eskimon Kalevi Sorsana ja transvestiitin Lasse Viréninä. Tuona päivänä suvaitsevaisuus on vihdoinkin voittanut, eikä kukaan historian hahmo enää muistuta liikaa itseään.

Tuona päivänä olemme vihdoinkin läpäisseet testin, joka mittaa kansakuntamme kypsyyttä: hurraammeko myös transvestiittia esittävälle Lasse Virénille?

Emme laita miekkaamme tuppeen, ennen kuin Yle on pyytänyt anteeksi vertikaalisesti rajoittuneilta juutalaisilta mustan Mannerheimin suosimista. Vaadimme myös Mannerheim-säätiöltä anteeksipyyntöä siitä, että Mannerheim oli Mannerheimin näköinen.

Eläköön erilaisuus!

Ruben Stiller
Kirjoittaja on toimittaja ja Pressiklubi-ohjelman juontaja