MLL:n pääsihteeri: Pahoinpidellyille lapsille ulkopuolinen edunvalvoja

Ulkopuolinen edunvalvoja valvoisi lapsen etuja, jos lapsen huoltajaa epäillään lapseen kohdistuneesta rikoksesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland pitäisi lapsen sijoitettuna, kunnes lapselle on määrätty ulkopuolinen valvoja.

Kotimaa
Mirjam Kalland
Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland Yle

Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteerin Mirjam Kallandin mielestä lapselle pitäisi asettaa ulkopuolinen edunvalvoja, jos lapsen huoltajaa epäillään lapseen kohdistuneesta pahoinpitelystä tai hyväksikäytöstä. Kalland katsoo, ettei huoltaja voi valvoa lapsen etua puolueettomasti, jos häntä itseään epäillään lapseen kohdistuneesta rikoksesta.

Epäilysten tullessa jo ilmi Kalland ottaisi lapsen huostaan. Lapsen olisi hänen mukaansa hyvä olla sijoitettuna koko sen ajan, kun hänelle haetaan ulkopuolista edunvalvojaa tuomioistuimelta.

"Siihen asti olisi hyvä pitää lasta sijoitettuna. Ei palautettaisi lasta ennen kuin tiedetään, mitkä olosuhteet todellisuudessa ovat", Mirjam Kalland toteaa Ylen A-studion haastattelussa.

Käytäntö ulkopuolisesta edunvalvojasta on ollut voimassa esimerkiksi Saksassa jo vuodesta 1998. Suomessa lapsille on asetettu edunvalvojia toistaiseksi vain kokeiluluontoisesti.

Aikuiset eivät kuuntele lapsia tarpeeksi?

Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland ihmettelee, tehtiinkö viime aikoina mediassa puhuttaneen 8-vuotiaan tytön tapauksessa lainkaan rikosilmoitusta poliisille, kun epäilykset pahoinpitelyistä heräsivät. Hän muistuttaa, ettei lasten pahoinpitelyt ole vain lastensuojeluasia vaan myös poliisiasia.

"Tämän tapauksen osalta mietin, olisiko lapsi pystytty pelastamaan, jos hänelle olisi asetettu edunvalvoja", Kalland pohtii.

Ydinkysymys koko tapauksessa on Mirjam Kallandin mukaan kuitenkin se, ettei lapsen hätää nähty tai ymmärretty. Hänen mukaansa sosiaaliviranomaisten taidossa keskustella lasten kanssa on isoja puutteita. Aikuiset eivät ota tosissaan nuorten ja lasten ongelmia.

"Esimerkiksi lasten ja nuorten puhelimeen ja nettiin kantautuu nuorten ääniä. Ja siellä kuitenkin aika usein kuulee että heitä auttavat ammattilaiset ovat aikuiskeskeisiä. He eivät ota lasten ja nuorten pulmia tosissaan, tai näin ainakin lapset kokevat."

Lähteet: Ylen A-Studio maanantaina.