Verkko-opiskelu kiinnostaa kielten opiskelijoita

Verkko-opetus on yritysten suosiossa joustavuutensa ja edullisuutensa vuoksi. Myös oppilaitoksissa verkko-opiskelu on lisääntynyt lähiopetuksen rinnalla.

Kotimaa

Opetusmenetelmien kehittyessä kielten verkko-opiskelu on nousemassa luokkahuoneopetuksen rinnalle. Helsinkiläisessä Eiran aikuislukiossa panostetaan verkko-opiskeluun.

- Kun verkossa toimimista on enemmän ja enemmän joka puolella, niin tottakai se on kielten opiskelussakin yksi väylä, espanjan opettaja Salla Halmekoski Eiran aikuislukiosta sanoo.

Verkossa suomea opiskellut Felix Adje pitää verkko-opiskelun joustavuudesta.

- Ei tarvitse tulla kouluun. Voi tehdä jotain muuta kuin tulla istumaan tänne tekemään opintoja, Adje sanoo.

Suomen kielen verkko-opiskelua on toistaiseksi vähän, mutta Eiran aikuislukiossa on vastattu kysyntään ja materiaaleja on tuotettu itse. Suomi toisena kielenä -opettaja Niina Koistinen Eiran aikuislukiosta kertoo, että kysyntää on paljon.

- Erityisesti tällainen on hyvä niiden opiskelijoiden tarpeeseen, jotka ovat työssä tai matkustavat syystä tai toisesta maiden välillä paljon eivätkä pysty osallistumaan lähikursseille.

Moni opettaja suosittelee kielten opiskelijoille verkon lisäksi lähiopetusta.

- Haasteena kielten verkko-opiskelussa on suullisen kielitaidon harjoittaminen, Eiran aikuislukion espanjan opettaja Salla Halmekoski muistuttaa.

- Kun mennään vähän vaikeampiin asioihin, on kiva, että joku selittää asiat myös ihan käytännössä, miettiii englantia verkossa opiskellut Petra Jussila Eiran aikuislukiosta.

Yritykset suosivat edullista verkko-opiskelua

Yrityksissä kielten verkko-opiskelussa on menty vieläkin pidemmälle. Kielikoulu EF:n yrityksille järjestämästä koulutuksesta 90 prosenttia tapahtuu verkossa. Verkko-opiskelu on yrityksille lähiopetusta halvempaa, ja sitä suositaan joustavuuden vuoksi.

- Kun ihmiset matkustavat ja on kiireisiä aikatauluja, halutaan opiskella oman aikataulun mukaan. Ja kuitenkin räätälöidysti omalla tasolla, EF:n maajohtaja Anja Salo sanoo.

Myös Berlitzissä kielten virtuaalinen opetus lisääntyy lähiopetuksen rinnalla, kertoo keskuksen johtaja Mari Hyöppönen.

- Kontaktiopetus on meillä vahvassa roolissa, mutta virtuaaliopetus lisääntyy teknologian kehittyessä.

Verkossa kieltä opiskelevan opettaja ja muut samalle verkkotunnille osallistuvat opiskelijat saattavat olla aivan eri puolella maailmaa.

- Haetaan myös sitä, että opiskelija altistuu erilaisille aksenteille. Se on tämän päivän englannin käyttöä oikeissa live-tilanteissa eikä suinkaan se, että puhutaan ainoastaan natiivihenkilön kanssa, EF.n maajohtaja Anja Salo perustelee.