Hyppää sisältöön

Tolvanen: Tehtiinkö 8-vuotiaan tapauksessa rikosilmoitusta?

Kansanedustaja ja entinen väkivaltarikosyksikön johtaja Kari Tolvanen muistuttaa, että sosiaaliviranomaisilla on oikeus ja jopa velvollisuus tehdä poliisille rikosilmoitus lapseen kohdistuvaa rikosta epäillessä. Usein ilmoituksen tekemistä estävät viranomaisten asenteet ja pelot.

Kansanedustaja ja entinen väkivaltarikosyksikön johtaja Kari Tolvanen (kok.) ihmettelee, tehtiinkö kuoliaaksi pahoinpidellyn 8-vuotiaan tapauksessa lainkaan poliisille rikosilmoitusta epäillyistä pahoinpitelyistä. Hän muistuttaa, että sosiaaliviranomaisilla on oikeus ja jopa velvollisuus tehdä rikosilmoitus, jos on yhtään syytä epäillä, että lapseen kohdistuu rikos.

- Puuttuminen on sitä, että lääkärit hoitavat lasta, sosiaaliviranomaiset perhettä ja poliisi ilmoittaa, että tämä ei ole sallittua yhteiskunnassamme. Eli keppiä ja porkkanaa, Tolvanen toteaa

Ylen A-Studion haastattelema Kari Tolvanen katsoo, että nyt oikeuden käsittelyssä olevassa 8-vuotiaan tapauksessa viranomaisten yhteistyö ei toiminut. Entistä väkivaltarikosyksikön johtajaa tämä ei yllätä, sillä hän on huomannut jo aiemmissa koulutustehtävissä, että viranomaiset eivät mielellään vie kohtaamiaan epäkohtia toisille viranomaisille.

Tolvanen arvelee, että puuttumattomuus johtuu usein tietämättömyydestä mutta myös pelokkuudesta. Viranomaiset piiloutuvat salassapidovelvollisuuden taakse väärin perustein.

Viranomaisten asenteissa on vikaa

Pelokkuuden lisäksi viranomaisten asenteissa on vikaa, arvostelee Kari Tolvanen. Entiselle poliisille on sanottu suoraan, että poliisin tehtävien ja lastensuojelutehtävien pitäisi olla aivan eri planeetoilla. Asenteet eivät ole lujassa vain poliisissa, sillä sama yhteistyöhaluttomuus viranomaisten välillä näkyy myös terveydenhuollon puolella.

- Erään koulutustilaisuuden jälkeen terveydenhuollon ammattihenkilö kertoi, ettei hän ole koskaan tehnyt lastensuojeluilmoitusta, eikä aio ikinä tehdä. Eli kyse on asenteista.

Kari Tolvanen muistuttaa, että koulutuksella voidaan aina paikata puutteita tiedossa. Asenteet muuttuvat kuitenkin huonosti.

Lapsia kuunnellaan huonosti

Muutoksen tarpeessa olevat asenteet näkyvät myös siinä, että viranomaiset kuuntelevat lasten näkemyksiä huonosti. Sillä, ettei lapsia oteta tosissaan on pitkät perinteet menneisyydessämme. Tosin aivan viime aikoina lapsia on kuunneltu poliisissa jo vähän paremmin.

- Mitä muistelen menneisyyttä, niin kyllä ne lapsen kertomukset etenkin aikaisemmin, niihin vähän viitattiin kintaalla. Nyt menettelytavat ovat kehittyneet poliisissa ja muilla viranomaisilla, ja lasten haastatteluihin on koulutettu ihmisiä. Ehkä sitä kautta lasta on alettu kuunnella enemmän, Tolvanen pohtii.

Tosin vanhat asenteet elävät tiukassa, sillä lasten haastattelemiseen erikoiskoulutetut poliisit eivät saa aina tehdä sitä työtä, johon heitä on koulutettu. Resurssipulan vuoksi koulutetut poliisit työllistetään usein muilla päivittäistehtävillä.

.
.