Turku pyörsi kantansa Mäenpään soveltuvuudesta lautamieheksi

Turun valtuuston mielestä sinivalkoisia edustava kaupunginvaltuutettu Olavi Mäenpää ei sovellu käräjäoikeuden lautamieheksi. Perusteluna ovat hänen saamansa tuomiot kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen lukemin 56 - 6.

Kotimaa
Olavi Mäenpää.
Olavi Mäenpää.Yle

Olavi Mäenpään viimekeväisestä lautamiesvalinnasta on tehty valitus Turun hallinto-oikeuteen. Valtuusto käsitteli asiasta annettavaa lausuntoa maanantai-iltana.

Voittaneen ehdotuksen teki vihreiden ryhmäjohtaja Elina Rantanen. Hänen mukaansa Mäenpää on tuomittu senkaltaisista rikoksista, että ne saattavat vaarantaa miehen puolueettomuuden käräjäoikeudessa.

Vihreiden taakse asettuivat kaikki suurimmat ryhmät. Mäenpää sai tukea vain kahdelta ryhmätoveriltaan, kahdelta kristillisdemokraatilta sekä perussuomalaisten Maria Lohelalta ja kokoomuksen Pauli Kossilalta. Heidän mielestään Mäenpään kohtelu ei ollut tasapuolista, sillä vastaavalla tavalla pitäisi tutkia kaikkien lautamiesehdokkaiden taustat. Nykyjärjestelmässä näin ei tapahdu.

Olavi Mäenpää vetoaa kuntalakiin ja vakuuttaa toimivansa lautamiehenä niin kauan, kunnes valitukset on käsitelty eri oikeusistuimissa eli käytännössä vaalikauden loppuun asti.