1. yle.fi
  2. Uutiset

Lasten muoti - Aikuisen vastuu

Suomalainen lastenmuoti saa vaikutteita ennen kaikkea meren takaa Yhdysvalloista. Suomessa lasten muoti herättää isoja kysymyksiä. Viekö muoti lapsen viattomuuden?

Kotimaan uutiset
Annamari Vänskä
Lastenvaatteet herättävät aikuisissa voimakkaita tunteita, sanoo Aamu-tv:ssä vieraillut visuaalisen kulttuurin ja muodin tutkija Annamari Vänskä.

Lastenvaatteet ja lapsia esittävät muotikuvat herättävät aikuisissa voimakkaita tunteita ja näkemyksiä. Muotilehtiä tai vaatemainoksia katsellessa voi herätä kysymys, mikä on sopivaa lastenmuotia ja mikä ei, vaikka Suomessa mainosmaailma kauppaakin ennen kaikkea turvallista lapsuutta.

Visuaalisen kulttuurin ja muodin tutkijan Annamari Vänskän mukaan muotimaailma aiheuttaa paineita ennen kaikkea aikuisille eli lasten vanhemmille.

- On selvästi havaittavaa, että vanhempia kiinnostaa aiempaa voimakkaammin se, miltä lapsi näyttää ja minkälaiset hänen vaatteensa ovat.

Aikuisen näkemys siitä, millainen on ihanteellinen lapsuus, ohjaa sitä, kuinka lapsi puetaan. Suomessa lapsi puetaan edelleen hyvin konservatiivisesti sekä turvallisesti.

Mainosmaailma tukee vallitsevia mielikuvia

Mainosmaailma käyttää hyväkseen näkemystä siitä, että lapsen elämää leimaa viattomuus ja viattomuuden siivellä myydään aikuisille muotimielikuvia. Suomalainen mainosmaailma välttääkin liian rajuja mielikuvia ja pysyy mielellään myyvässä, tutussa ja turvallisessa mielikuvamaailmassa.

_Lasten muotikuvissa myyvät viattomuus ja seksikkyys _-kirjan torstaina julkaisevan Annamari Vänskän mukaan lasten päälle puetut, mutta aikuisten maailmaan kuuluvat vaatteet herättävät vanhemmissa usein närkästystä. Seksikkyys ei välttämättä ole myyntivaltti, jos aikuisilta kysytään.

Suomi ja Yhdysvallat poikkeavat tosistaan

Amerikkalaisen lapsimissikulttuurin taustalla on Vänskän mukaan lapsen kasvattaminen kilpailuyhteiskuntaan. Muodin ihannoinnin taustalla on voimakkaasti kasvatusfunktio. Lastenkulttuuri on kuitenkin muuttunut aiempaa ulkonäkökeskeisemmäksi. Esimerkkinä tästä Vänskä mainitsee lelukulttuurin.

- Erilaisia leluja stailataan ja niille on erilaisia vaatteita. Ja lapsille suunnatun Top Model -lehden julkaiseminen alkoi hiljattain, Vänskä sanoo.

Samalla kulutuskeskeisyys nousee kulttuurin osaksi. Tässä yhteydessä Vänskä muistuttaa vanhasta totuudesta.

- Sitä lapset perässä, mitä aikuiset edellä.

Sopivan rajoja vaikea vetää

Annamari Vänskän mukaan se, mikä on sopivaa lapsen vaatetuksessa, vaihtelee, mutta yksi asia on selvä.

- Meidän kulttuurissamme vaatteiden väljyys on edelleen sopiva arvo eikä rintojen tai muiden seksuaalisesti värittyneiden ruumiinosien korostaminen ole suotavaa. Myöskään liian tiukkojen vaatteiden pukeminen lapselle ei vallitsevan kulttuurikäsityksen mukaan ole suotavaa, Vänskä muistuttaa.

Vanhemmat voivat kuitenkin auttaa lasta ymmärtämään muotia ja siihen liittyviä paineita.

- Sensurointi ei ole hyvä lähtökohta, vaan on tärkeää puhua lapselle siitä, millaisen viestin antaa, kun pukeutuu tietyllä tavalla, Vänskä vinkkaa.

Vänskän lopullinen viesti onkin se, että vastuu on vanhemmilla ja esimerkin voima on suuri.

Lue seuraavaksi