Välikangas: Väätäisen erottaminen ei liittynyt poliittisiin linjoihin

Piiri yritti hoitaa Väätäisen erottamisen kaikessa hiljaisuudessa. Väätäisen mukaan päätös on laiton ja nyt pohditaan Välikankaan erottamista koko puolueesta.

politiikka
Perussuomalaisten Välikangas
Arto VälikangasPerussuomalaiset

Perussuomalaisten Helsingin piirin 2. varapuheenjohtajana toiminut Arto Välikangas kertoo, että kansanedustaja Juha Väätäisen erottaminen puheenjohtajan paikalta johtui käytännön erimielisyyksistä tulevien kuntavaalien järjestämisessä.

- Syntyi tilanne, jossa puheenjohtaja ei halunnut hyväksyä piirihallituksen enemmistön kantoja siitä, miten vaalit järjestetään; kuka on vaalipäällikkönä, tapahtumavastaavana ja niin edelleen. Tässä tilanteessa ei sitten lopulta nähty muuta ulospääsyä kuin se, että puheenjohtaja vaihdetaan, totesi Välikangas Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

- Väätäinen ei oikein ymmärtänyt sitä, ettei hän puheenjohtajana ole päättävä elin vaan ainoastaan yksi piirihallituksen jäsenistä. Poliittisista linjoista ei tässä asiassa ole keskusteltu yhtään, Välikangas täsmensi.

Väätäinen on sitä mieltä, että erottamispäätös on tehty laittomassa kokouksessa. Väätäinen kertoi Yle Uutisille, että puoluehallitus käsittelee perjantaina Välikankaan erottamista koko puolueesta.

Väätäinen erotettiin tehtävästä jo 13. elokuuta, mutta Välikangas vahvisti asian Yle Uutisille vasta eilen maanantaina. Välikangas hoitaa puheenjohtajan tehtävää vuoden loppuun asti.

- Eihän tämä nyt semmoinen asia ole, josta kauhean mielellään lähdetään julkisuudessa rummuttamaan. Toivottiin, että asia olisi voitu hoitaa kaikessa hiljaisuudessa, mutta sillä tavalla ei lopulta käynyt, Välikangas harmitteli.

Myös 1. varapuheenjohtaja sai lähteä

Piirin 1. varapuheenjohtaja Helena Kantola puolestaan erotettiin 16. elokuuta niin ikään luottamuspulan vuoksi. Hän on kuitenkin edelleen hallituksen jäsen.

Välikankaan mukaan erottamisiin ei yhdistyslain ja -sääntöjen perusteella tarvita puoluejohdon hyväksyntää.

- Piiri on oma oikeushenkilönsä, joka tekee omat päätöksensä. Tietysti kun ollaan puolueessa, niin olisi toivottavaa, että puoluejohto olisi takana asiassa.

Helsingin piirihallitus ilmoitti tiistaiaamuna myös irtisanoutuvansa kaikista mahdollisista Väätäisen ja Kantolan tekemistä sitoumuksista ja lupauksista, jotka on tehty erottamisten jälkeen tai joista ei ole kirjattu päätöksiä kokouspöytäkirjoihin.

Lähteet: Yle Radio 1