Aamun lehdet: EU kuntavaalien teemana kuin hajuvesi pässillä

Sanomalehdet valmistuvat jo kuntavaaleihin.

Kotimaa

Poliittinen syksy käynnistyy pian ja Demokraatti (siirryt toiseen palveluun) arvelee olevan odotettavissa onttoa EU- ja kuntapuhetta. Edessä ovat kuntavaalit ja puolueet paistattelevat lehden mukaan gallupien kohdevaloissa, mikä näkyy asioissa ja sanavalinnoissa.

Kaksi kuuminta perunaa ovat EU ja kuntauudistus, jotka ovat myös oppositiopuolueiden kärkiteemat. EU on perussuomalaisten teema ja kuntauudistus keskustan.

Demokraatti luonnehtii, että EU sopii kuntavaaliteemaksi kuin hajuvesi pässille. Ihmiset haluavat varmasti tentata poliitikkoja EU-asioistakin, mutta soinilaiset sumuttavat antaessaan ymmärtää, että kuntapäättäjiksi valitut ryhtyisivät ratkomaan eurokriisiä.

Keskusta kelluu puolestaan niin paljon kuntauudistuksen varassa, että se hukuttaa tosiasiat. Puolue panee sitä kohdanneen ehdokaskadonkin suurkuntahankkeen syyksi, lehti kirjoittaa.

Demokraatti arvioi vielä lopuksi, että demarit voivat lähteä syksyn koitoksiin luottavaisin mielin, sillä puolue on yhtenäinen ja sisäinen keskusteluilmapiiri on hyvä.

Perussuomalaisten tilanne kiinnostaa

Vaalitunnelmissa on myös Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Lehti kommentoi puolueiden kannatusmittauksia, joita on seurattu viime eduskuntavaalien jälkeen poikkeuksellisen suurella mielenkiinnolla. Turun Sanomien mukaan erityisesti on haluttu tietää, miten käy perussuomalaisten jytkylle.

Lehti pohtii perussuomalaisten tilannetta ja toteaa, että jo eduskuntavaalien alla pohdittiin, mistä perussuomalaisten riveihin riittää uskottavia ehdokkaita. Vaikka edellinen vaalitulos oli puolueelle murskavoitto, saman kysymyksen voi Turun Sanomien mukaan esittää edelleen.

Myös perinteisten puolueiden kilpa vaikuttaa Turun Sanomista mielenkiintoiselta. Kuntarakenneuudistus ei ole syönyt kokoomuksen asemaa, kun taas keskusta ei ole pystynyt realisoimaan kapinaliikkeitä kannatukseksi. Suurissa hallituspuolueissa jännitetäänkin, miten naapureihinsa liitettäviksi ehdotettujen kuntien äänestäjät reagoivat uudistussuunnitelmiin.

Puuttumisen kynnys alkaa olla liian korkea

Ilkka (siirryt toiseen palveluun) ottaa kantaa pääkirjoituksessaan viime päivinä paljon esillä olleisiin lastensuojelun ongelmiin. Lehti on otsikoinut kirjoituksensa: "Pikkutytön kuolema on lastensuojelumme suuronnettomuus."

Ilkka kirjoittaa, että lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan vaatimus suuronnettomuuden kaltaisesta tutkinnasta on paikallaan 8-vuotiaan pikkutytön kuolemaan johtaneista syistä.

Lehden mukaan lainsäädännössämme ja sen tulkinnassa tai viranomaisten toimintakulttuurissa on jotain pahasti pielessä, jos ne sumentavat näkevät silmät ja vaientavat terveen järjen äänen.

Ellei äidin, koulun ja naapurien ilmoituksia lapsen huonosta kohtelusta kuulla, tai ne voidaan jättää omaan arvoonsa jonkin lakipykälän nojalla, on lakia muokattava pikaisesti.

Ilkan mielestä puuttumisen kynnys alkaa olla lakien ja byrokratian kiemuroiden takia liian korkea. Inhimillinen toiminta, ongelmiin tarttuminen, yhteisvastuullisuus ja välittämisen ilmapiiri eivät saisi tukehtua salassapitosäädöksiin.

Oksas-ilmiö hämmästyttää

Toimittaja Heikki Haapavaara ihmettelee Kauppalehden (siirryt toiseen palveluun) kolumnissaan kirjailija Sofi Oksasen fyysisiä ja henkisiä voimavaroja. Haapavaaran mukaan Oksanen on ensimmäinen kirjailijamme, joka saa ulkopuoliselta maailmalta rokkitähden tai oopperadiivan vastaanoton.

Yksi osa Oksas-ilmiöstä on jäänyt Haapavaarasta liian vähälle huomiolle. Oksasesta on kasvanut ensin propagandisti ja nyt historioitsija, joka saa kirjoillaan enemmän huomiota kuin meillä ja Baltiassa saavat neuvostovaltion ja sen perimän tutkijat yhteensä.

Heikki Haapavaara sanoo, että Oksasen vauhdikkaat liikkeet kustannusmaailmassa kertovat, että hän on suuri vallankäyttäjä - myös taloudellisen veivauksen taitaja. Tuota asemaa tullaan tutkimaan myöhemmin paljon, arvelee Heikki Haapavaara Kauppalehden kolumnissaan.