Hyppää sisältöön

Julkisuuteen livahti taas uusi myrkkysienivirhe

Helsingin Sanomat julkaisi tiistaina kuvan punakärpässienestä varustettuna kuvatekstillä: "Punakärpässieni ei tapa, mutta siihen liittyy lukemattomia tarinoita". Lehti oikaisi tekstin verkossa ennen aamuyhdeksää.

Julkisuuteen on jälleen päässyt livahtamaan myrkkysieniä koskeva vakava virhe.

Helsingin Sanomat julkaisi tänään tiistaina paperilehdessään kuvan punakärpässienestä varustettuna kuvatekstillä: "Punakärpässieni ei tapa, mutta siihen liittyy lukemattomia tarinoita".

Lehti oikaisi kuvatekstin verkossa hieman ennen aamuyhdeksään. "Toisin kuin tekstissä sanotaan, punakärpässienen nauttiminen voi pahimmillaan johtaa tappavaan myrkytykseen", oikaisussa sanotaan.

Etenkin pikkulapsille kärpässienen aiheuttama myrkytys voi olla hengenvaarallinen.

Helsingin Sanomien teematoimituksen esimies Susanna Pasula pahoittelee virhettä.

- Ihan hirveän nolo tapaus...itsekin sivun illalla luin ja luotin vaan siihen, että kuvateksti on oikein, Pasula sanoo.

Pasulan mukaan virhe oikaistaan vielä huomisessa lehdessä.

Myrkkysieniä koskevia virheitä tehty ennenkin

Helsingin Sanomat teki pahan sieniä koskevan virheen muutama vuosi sitten. Lehdessä oli kuva valkokärpässienestä, jonka kuvatekstissä sanottiin sienten olevan parhaimmillaan nuorina. Myös valkokärpässieni on kuitenkin erittäin myrkyllinen sieni.

- Sen jälkeen, kun meillä oli ruokasivuilla juttua sienistä, ne katsottiin todella tarkkaan ja lähetettiin sieniasiantuntijoille...Sen takia tämä tuntuukin kauhealta, että sattui näin, Pasula selittää.

Pasulan mukaan sieniasioissa ei saa tulla enää yhtään virhettä.

Myös joissakin kirjoissa on ollut vakavia sienivirheitä. Turvatekniikan keskus Tukes jopa varoitti kuluneena kesänä sienten ystäviä sienikirjojen virheistä.

Esimerkiksi tämän vuoden kesäkuun lopussa ilmestyneessä Suomalaisessa sienikirjassa on taulukko, jossa hengenvaarallisen valkokärpässienen ja ruokaisan herkkusienen otsikot ovat menneet väärinpäin.

Viime vuonna_ Ruokasuosikit Italia _-keittokirjassa huomattiin kohtalokas käännösvirhe. Kirjan metsäsienirisotto-ohjeessa suositellaan käyttämään myrkyllistä korvasientä, ilman että annetaan sen esikäsittelyohjeita. Korvasieni täytyy kuitenkin käsitellä huolellisesti, muun muassa kahteen kertaan keittämällä, ennen kuin sitä voidaan syödä.

.
.