1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Luomuruoka ei ole vitamiinipommi

Luomuruoka on puhtaampaa kuin tavanomainen ruoka, mutta vitamiinien tai ravinteiden määrässä ei juuri ole eroa. Yhdysvaltalaistutkijoiden päätelmä perustuu miltei 250 ruokatutkimuksen yhteenvetoon.

Kuva: YLE

Luomuruokaa syövä välttyy muita paremmin tuholaismyrkyiltä ja ärhäköiltä bakteereilta, mutta hän ei saa enemmän vitamiineja tai ravinteita kuin muut, kertoo yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston selvitys. Siinä vertailtiin 237:ää aiemmin tehtyä ruokatutkimusta.

Tutkimusten luomu- ja tavanomaisella tavalla tuotetuissa ruoka-aineissa oli niin lihaa, maitoa ja munia kuin hedelmiä, vihanneksia ja viljaa. Luomuruoka kuuluu tuottaa ilman tuholaismyrkkyjä ja keinotekoisia lannoitteita, hormoneja ja antibiootteja. Torjunta-aineiden kulkeutumista viljelmältä toiselle ei kuitenkaan aina voida estää, joten niitä esiintyy joskus myös luomutuotteissa. 

Stanfordin tutkimusryhmä ei löytänyt eroa luomun ja muun ruoan vitamiinipitoisuudessa. Ravinteista vain fosforia oli luomussa hieman enemmän. Pari tutkimusta viittasi myös omega-3-rasvahappojen määrän olevan suurempi luomumaidossa ja -kananlihassa kuin vastaavissa tavanomaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa. Tutkijat eivät kuitenkaan pitäneet aineistoa kyllin laajana luotettaviin tulkintoihin.

Tutkijat odottivat toisenlaisia tuloksia

Tuholaismyrkkyjen määrässä ero oli selvä: niitä havaittiin seitsemässä prosentissa luomutuotteista, mutta yli kolmanneksessa tavanomaisista tuotteista. Myrkyille määritelty turvaraja ylittyi tavallisessakin kauppatavarassa silti sangen harvoin. Kysyä tietysti voidaan, onko viranomaisten asettama raja riittävä, sanoo Dena Bravata, yksi Stanfordin selvitystyön johtajista.

Selvin ero luomutuotteiden hyväksi oli antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrässä sian- ja kananlihassa. Sen sijaan esimerkiksi kolibakteerien määrässä eroa ei ollut.

The New York Times -lehden haastattelema Bravata pitää tuloksia yllätyksenä. Hän sanoo, että tutkijat arvelivat löytävänsä näyttöä luomuruoan vitamiinieduista.

Luomuruoan kysyntä Yhdysvalloissa on lisääntynyt viime vuosina nopeasti. Viime vuonna kasvua oli 12 prosenttia.