Arktinen omenapuu löytyi Koreasta

Oulun yliopisto on kehittänyt kauniin, suurikukkaisen omenapuulajin kestämään pohjoismaiden vaativia sääolosuhteita. Nimekseen upea koristepuu on saanut Linnanmaa.

Kuva: Sini Kervinen / Yle

Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa kasvaa komea, runsasmarjainen omenapuu, joka on nimetty Linnanmaaksi. Puu on todettu lupaavaksi koristekasviksi erityisesti pohjoisen viimaan ja tuiskeeseen.

- Meillä on pula pienistä kukkivista koristepuista. Aikaisemmin esimerkiksi hiihtokeskuksissa ja puutarhoissa on ollut vain etelässä kehitettyjä tuontikasveja. Ne eivät kuitenkaan kestä hyvin talvea ja tuulta, kertoo lajia kehittänyt ylipuutarhuri Tuomas Kauppila ja osoittaa ylpeänä vehreäksi, viisimetriseksi kasvanutta tuotosta.

Runsaana kukkivan omenapuulajin siemenet yliopisto sai Koreasta 80-luvulla. Tuosta siemenerästä vain yksi lähti menestyvään kasvuun.

- Suurin osa ulkomailta tulevista siemeneristä ja taimista ei menesty Suomen oloissa ja kuolee. Mutta tämän lajin siemenet ovat Koreasta korkealta vuoristosta, jossa ilmasto kylmenee. Se muistuttaa suomalaista ilmastoa, tietää Kauppila.

Uutta omenapuulajia kasvaa jo Ylläksellä

Uusia kasveja pohjoisille äärialueille etsineessä kolmivuotisessa hankkeessa ollut Suomen lisäksi Pohjois-Ruotsin Piitime, Skotlannin pohjoisosasta Orkneyn saari ja Islannista paikalliset maatalousyliopistot. Tavoitteena oli laajentaa pohjoisen taimimarkkinoita uusilla kasvilajeilla.

- Näytealueille istutettiin valtavasti uusia kasveja. Ouluun saimme 34 eri taimilajia ja siementä pohjoismaista. Kylmyyttä kestävissä uusissa lajeissa on mukana joukko puita, pensaita ja ruohovartisia perennoja, Kauppila kertoo.

Linnanmaa -koristepuuta levitetään muiden mukana vähitellen pohjoisen taimitarhoille myytäväksi. Tavalliset ihmiset voivat ostaa sitä Kauppilan mukaan parisen vuoden kuluttua.

Meillä on pula pienistä kukkivista koristepuista. Aikaisemmin esimerkiksi hiihtokeskuksissa ja puutarhoissa on ollut vain etelässä kehitettyjä tuontikasveja.

Tuomas Kauppila

- Olemme vieneet puuta jo Ruotsiin, Islantiin ja jopa Ylläkselle tunturimaisemiin, mutta se on vielä koekasvatuksessa. Toivon kovasti että se pärjää, Kauppila hymyilee.

Pitkäaikainen seuranta jatkuu

Kauppilan mukaan kolme vuotta on lyhyt aika tutkia kasvien kestävyyttä ja varmistaa niiden arktista menestymistä. Projektin aikana multaan pudotetut siemenet ovat ehtineet kasvaa Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa vain puolisen metriä.

- Vaikka tämä laji on nyt osoittautunut kestäväksi, saattavat muuttuvat ilmasto-olosuhteet tuoda ruttoja ja tappaa puun. Siksi tuotetta täytyy varioida vielä useita vuosia.

Kauppila toivookin, että hanke saa EU:lta jatkorahoitusta. Toisaalta ilman sitäkin kumppanimaat aikovat pitää yhteyttä toisiinsa.