Uusien yritysten perustaminen on jatkunut taantumasta huolimatta entiseen malliin

Suurin osa uusista yrityksistä on yhden tai muutaman henkilön mikroyrityksiä. Myös uusia yritysideoita on tarjottu alueemme uusyrityskeskuksiin edellisvuosien malliin.

Uudet yritykset
Carcom on yksi tuoreimmista yrityksistä Etelä-Pohjanmaalla.
Yle

Uusien pohjalaisyritysten perustaminen on jatkunut tänä vuonna aiempien vuosien tapaan taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta. Alueemme uusyrityskeskuksista todetaan, että myös yritysideoiden virta on edellisvuosien kaltainen. Usein taantuma voi olla nousukautta parempi aika perustaa uusi yritys.

Esimerkiksi Carcom on kolmen miehen heinäkuussa startannut tuore autohuoltoalan yritys. Puheet talouden epävakaisuudesta ja taantumasta eivät hidastaneet tämän yrityksen perustamista.

- Ehkä se on vaan luottaminen siihen omaan ammattitaitoon, että sillä pärjää. Luottamusta pitää olla siihen, että jos asiat tekee hyvin ja autot tulee kuntoon niin asiakas tulee uudestaan. Ei se sen kummallisempaa ole, toteaa toimitusjohtaja Jouko Rönkä Carcomista.

Taantuma-aika on itse asiassa hyvä aika perustaa uusi yritys. Esimerkiksi henkilökuntaa ja toimitiloja on paremmin saatavilla ja raaka-aineet ovat ainakin osin halvempia. Pohjalaisissa uusyrityskeskuksissa uusien yritysideoiden määrä on edellisvuosien tasolla. Notkahduksia ei näy. Suurin osa perustettavista uusista firmoista on yhden tai kahden henkilön mikroyrityksiä. Tällainen on myös Mediatoimisto Juuri.

- Ollaan Olli kanssa pyöritelty tätä firmaideaa jo vuodesta 2008 lähtien. Koko sen ajan tähän asti on tullut vastaan jotakin sellaista, että on mietitty miten se firma pärjäisi tällaisena aikana. Mun mielestä yrittäminen on riskinottoa ja sitten se riski otetaan ja kokeillaan, kertoo toimitusjohtaja Mika Autio Mediatoimisto Juuresta.

Eniten harmaita hiuksia Carcomin ja Mediatoimisto Juuren yrittäjille on aiheuttanut perustamiseen liittyvä byrokraattinen paperisota. Lisäksi käytännön tiedon saati yrittäjyydestä on ollut välillä kiven takana. Molemmat yritykset ovat kuitenkin rohkaisevia esimerkkejä siitä, että tarkkaan harkitulle yrityskokonaisuudelle löytyy kysyntää lähes milloin tahansa.

- Tosi nopeasti on ottanut tuulta alleen. Monet sanoo, että voi montakin vuotta viedä, mutta tuntuu hyvältä ainakin nyt, iloitsee Mika Autio.

- Hyvältä se näyttää. Paremmalta kuin uskalsi odottaakaan. Kyllä töitä on ollut ja kädet täynnä joka jätkällä, sanoo Jouko Rönkä.