Lapsettomat eivät halua lietsoa lapsivihaa

Lapsettomuus voi olla suuri tragedia, mutta se voi olla myös oma valinta. Vapaaehtoisesti lapsettomat ry on yhdistys niille, jotka ovat itse valinneet lapsettomuuden.

Kotimaa
Perheen siluetti mustavalkoisessa kuvassa.
YLE / Grafiikka

Biologinen kello tikittää, aika loppuu, nyt olisi jo aika hankkia lapsia. Moni pari- kolmekymppinen nainen saa kuulla näitä lauseita, mutta osa ihmisistä on sitä mieltä, että he haluavat elää ilman lapsia.

Päätös saattaa herättää närkästystä ja jopa katkeruutta niissä, jotka haluavat lapsia, mutta eivät syystä tai toisesta voi saada omia lapsia.

Tänä vuonna perustettu Vapaaehtoisesti lapsettomat ry haluaa kiinnittää huomiota siihen, että lapsettomuus voi olla tietoinen valinta.

- Yhdistyksemme jäsenet edustavat suomalaisia hyvin laajasti. Mukana on väkeä maan joka kolkasta ja eri yhteiskuntaluokista. Meitä yhdistää se, että olemme itse päättäneet elää lapsettomina, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja, Mira Tiirikainen.

- Emme ylistä lapsettomuutta, emmekä tietenkään halua lietsoa lapsivihaa, vaan haluamme esimerkiksi laajentaa käsitystä perheestä ja edistää lapsettomien tasa-arvoa.

Päätökseen on monia syitä

Kriitikot sanovat helposti, että moisen päätöksen taustalla on vanhempana olemisen vastuun väistely, hedonismi tai laiskuus, mutta syitä on monia.

- Jäsenemme kertovat, että päätös on yleensä syntynyt pitkän harkinnan jälkeen, ei hetken mielijohteesta, eikä kukaan ole yleensä painostanut heitä päättämään asiasta, vaan kyse on todellakin omasta päätöksestä, muistuttaa Tiirikainen.

- Päätöksen taustalla voi olla esimerkiksi oma, vaikea ja periytyvä sairaus, jota ei halua siirtää tuleville polville. Osa tekee päätöksensä ekologisin perustein ja osa ei vain halua lapsia.

-Monelle lapsettomuus on myös erilaisten elämäntilanteiden ja valintojen seuraus. Myös omaan lapsuuteen liittyvät asiat, kuten vanhempien vaikea ero, tai se, että on ollut ainut lapsi, saattavat vaikuttaa siihen, ettei itse halua omia lapsia.