Keliakiaa sairastavat saavat pari euroa lisää ruokarahaa

Kalliin erityisruokavalion noudattamista helpottavaan korvaukseen on tulossa 2,60 euron korotus. Tällä hetkellä korvaus on suuruudeltaan 21 euroa. Korotuksen jälkeenkin korvaus on vain kolmannes todellisista kuluista.

Kotimaa
Nainen katselee gluteenittomia tuotteita kaupan hyllyltä
Jan Hynnä / Yle

Tamperelainen Anu-Maria Laitinen on kärsinyt keliakiasta jo useamman vuosikymmenen. Ruokakaupasta tuttua ovat rajalliset valikoimat ja gluteenittomien elintarvikkeiden korkea hinta.

- Varmasti jos ostaisin kaikkia elintarvikkeita keliaakikolle sopivina, niin se olisi aika iso summa. Vuosien varrella olen kuitenkin oppinut karsimaan kalleimpia tuotteita, sanoo Laitinen.

Esimerkiksi leivän syöminen jäi Laitiselta pitkäksi aikaa.

Varmasti jos ostaisin kaikkia elintarvikkeita keliaakikolle sopivina, niin se olisi aika iso summa.

Anu-Maria Laitinen

Kallista pastaa ja jauhoja

Erityisen suuria hintaeroja verrattuna tavallisiin tuotteisiin löytyy jauho- ja pastatuotteista.

- Keliaakikolle sopiva pasta maksaa yli kahdeksan euroa kilo, kun useita gluteenia sisältäviä pastatuotteita saa kilon alle eurolla, ynnäilee Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leena Kekkonen.

Pastatuotteiden hintakerroin on peräti yhdeksän. Myös gluteenittomien jauhojen ja ryynien hinnat ovat moninkertaiset verrattuna tavallisiin tuotteisiin.

- Tavallisen kaurahiutaleen hinta on 1,40 euroa kilo, ja gluteenittoman kaurahiutaleen hinta on reilusti yli viisi euroa kilo, ynnäilee Kekkonen.

Moni sairastaa tietämättään

Suomessa löytyy vuosittain noin 2 000 uutta keliakiaa sairastavaa. Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jossa rukiin, ohran ja vehnän gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvoilla tulehdusreaktion.

Koko maassa keliakiadiagnoosin on tähän mennessä saanut 30 000 ihmistä. Keliakiaa sairastavia on arvioitu Suomessa olevan noin 70 000, mutta moni sairastaa tietämättään.

Ainoa hoito periytyvään sairauteen on gluteeniton ruokavalio.

Ruokavaliokorvaus vain kolmannes todellisista kuluista

Erityisruokavalion noudattamisesta on laskettu koituvan lisäkustannuksia noin 65 euroa kuukaudessa. Diagnoosin saaneelle maksetaan korvausta ruokavaliosta 21 euroa kuussa, mikä on noin kolmannes todellisista kuluista.

- Esimerkiksi pienituloisilla, opiskelijoilla ja ikäihmisillä on vaikeuksia saada rahat riittämään. Siinä mielessä olisi äärimmäisen tärkeä saada reilumpikin korotus korvaukseen, kertoo Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Korotusta on nyt luvassa 2,60 euroa, mikä ei vielä tuo paljoa lisää keliaakikon pöytään, toteaa Anu-Maria Laitinen.

- Ei ainakaan kuukausitasolla, mutta tekeehän se vuositasolla jo 26 euroa, joten silloin voi jo saada jotain lisää.

Korotus kattaa lähinnä elintarvikkeiden normaalit hinnanmuutokset, mutta se koetaan myös eleeksi parempaan suuntaan.

- Sillä saa hyvän mielen, iloitsee Anu-Maria Laitinen.