1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ympäristöjärjestöt: Yli puolet Liberian sademetsistä hakkuuyhtiöille

Eri järjestöjen mukaan 60 prosenttia maan koskemattomista sademetsistä on luovutettu suurten yhtiöiden käyttöön. Liberian presidentti on käynnistänyt tapauksesta tutkinnan.

Liberialaisten ympäristöjärjestöjen mukaan neljännes maan maa-alasta on myönnetty suurille hakkuuyhtiöille viimeisen kahden vuoden aikana. Global Witness -järjestön mukaan hakkuuyhtiöt ovat saaneet 60 prosenttia Liberian koskemattomista sademetsistä.

Selvitysten mukaan suuret yhtiöt ovat käyttäneet hyväksi uusia Private Use Permits (PUP) -hakkuulupia. PUP-luvat on tarkoitettu alunperin yksityisille maanomistajille, jotta he saisivat kaataa puita omilta mailtaan.

Paikalliset aktivistit huolestuivat maan sademetsien tilasta ensimmäisen kerran viime vuoden kesäkuussa. Viime viikolla maan presidentti ja rauhannobelisti Ellen Johnson Sirleaf käynnisti tapauksesta tutkinnan.

Viranomaiset ällistyneitä

Vuonna 2006 virkaan astunutta Sirleafia on kiitelty siitä, että hän on kitkenyt korruptiota ja suurten hakkuuyhtiöiden valta-asemaa. Liberian pitkän ja raa'an sisällissodan aikana puutavara oli asekaupassa suurta valuuttaa. Global Witness -järjestön mukaan maan edellinen presidentti Charles Taylor käytti sademetsiä omana pankkitilinään.

Liberian nykyiset viranomaiset kertovat olevansa ällistyneitä tutkimustuloksista. Ministeri Lewis Brownin mukaan PUP-luvat on tarkoitettu pienviljelijöille eikä suurille kansainvälisille hakkuuyrityksille.

- Olemme saaneet selville, etteivät yhteisöt sen enempää kuin valtiokaan ole hyötynyt järjestelmästä vaan päin vastoin aiheuttanut metsien tuhoutumista. Tämä ei ollut missään vaiheessa tarkoitus, Brown kertoi BBC:lle.