Välikangas: Väätäisen erottanut kokous oli laillinen

Perussuomalaisten Helsingin piirin uusi puheenjohtaja Arto Välikangas sanoo, että Väätäisen erottamista käsitellyt kokous oli kutsuttu kokoon lainvoimaisesti.

Kuntavaalit 2012
Perussuomalaisten Helsingin piirin puheenjohtaja Arto Välikangas.
Yle

- Minä olen puheenjohtaja.

Näin toteaa Arto Välikangas lyhyesti, kun häneltä tiedustellaan, kumpi on Perussuomalaisten Helsingin piirin puheenjohtaja, hän vai Juha Väätäinen. Välikankaan mukaan hänet on lainmukaisesti valittu puheenjohtajaksi tämän vuoden loppuun kestävälle toimikaudelle.

Väätäinen ei päätöstä ole sulattanut, vaan on sanonut kokousten olleen laittomasti kokoonkutsuttuja. Välikangas on toista mieltä.

- Kokouskutsut on lähetetty kaikille, joille on pitänytkin. Kaikista kokouksista on lähetetty kutsut myös Juha Väätäiselle, paitsi piirikokouksesta, josta se sääntöjen mukaan pitää lähettää jäsenyhdistyksille. Juha Väätäinen on kyllä tiennyt, että sellainenkin kokous pidetään, sanoo Välikangas.

Kiistaa kuntavaalien järjestämisestä

Kiista sai alkunsa heinäkuun alussa kokouksesta, jossa piirin oli määrä päättää kuntavaalien vaalipäälliköstään. Kokous oli Väätäisen itsensä koolle kutsuma, vaikka hän itse oli Espanjassa. Kokous päätti valita Pertti Savirannan piirin vaalipäälliköksi kuntavaaleihin.

Arto Välikankaan mukaan tämä ei sopinut Väätäiselle. Kun Väätäinen palasi Espanjasta, hän kutsui kokoon uuden piirihallituksen kokouksen, jossa hän yritti kumota edellisen kokouksen tekemän päätöksen vaalipäälliköstä.

Minä olen puheenjohtaja.

Arto Välikangas

Välikankaan mielestä puheenjohtajan vaihto oli tässä tilanteessa ainoa ratkaisu.

- Tämähän oli kiireellinen asia, kun vaalit lähestyvät. Toisekseen tällainen käyttäytyminen, missä todetaan, että puheenjohtaja ei halua panna piirihallituksen päätöksiä käytäntöön, niin piirihallituksen jäsenten enemmistö totesi, että ei ole muita vaihtoehtoja kuin ryhtyä vaihtamaan puheenjohtajaa.

Välikangas ei tahtoisi kokousten laillisuudesta rikosasiaa.

- Toivon, että tätä asiaa ei käsiteltäisi julkisuudessa enää, mutta ilmeisesti Väätäinen haluaa tehdä tämän vaikeimman kautta.

Erottaminen tapahtui lopulta kokouksessa elokuun 13. päivänä. Asia yritettiin aluksi pitää salassa, koska kuntavaalien alla sitä ei haluttu puida julkisuudessa.

- Toivottavasti tällä ei ole vaikutusta vaaleihin. Toivottavasti tästä lähtee viesti äänestäjille, että perussuomalaiset haluavat tehdä päätökset demokraattisesti eikä jonkun sanelemana, päättää uusi puheenjohtaja.