1. yle.fi
  2. Uutiset

Taiteilijaprofessori Pekka Jylhän lasiteos kuvaa kotijokea

Toholampilaissyntyisen Pro Finlandia -palkitun taiteilijaprofessorin Pekka Jylhän ura on ollut varsin menestyksekäs. Hänen viimeisin lasiteoksensa, Joki, on asetettu esille Toholammin kirjastoon.

Kotimaan uutiset
Pekka Jylhän lasitaideteos Joki koostuu viidestätoista puhalletusta lasielementistä, jotka on valaistu. Valo luo kuvioita ja varjoja teokseen.

Uusin teos synnyinkunnan kirjaston suurelle seinälle on hioutunut Pekka Jylhän työpajassa Espoossa ja Nuutajärven tehtaalla kevään ja kesän aikana.

- Siellä oli minulla kolme lasinpuhaltajaa työssä ja paras tekniikka mitä Suomessa on. Itse olin vähän sellainen kapellimestari, hymyilee kuvanveistäjä Pekka Jylhä.

- Tämä työ on kunnianosoitus Lestijoelle, jota silloin nuorena miehenä aika paljon piirtelin ja maalasin. Olen tainnut nuorena poikana maalata joen jokaisen mutkan ja kiven.

Lähes 35-vuotisen uran aikana lukuisten materiaalien kirjossa on nyt kristallin jälkeen lasin vuoro, Toholammin teos on Jylhän kolmas lasiteos.

- Lasitaiteen tekeminen on mielettömän kuumaa. Tavallaan se lasi itse hyvin pitkälle muotoilee itse itsensä.

- Lasi on aineeton, läpinäkyvä, jännittävä ja myös hirveän vaikea materiaali. Sitä ei voi itse tehdä vaan se täytyy teettää ammattimiehillä.

Taide, eurot ja Kekkonen

Teoksen hankinnasta väännettiin keväällä kättä. Toholammin valtuusto taipui vasta äänestyksen jälkeen kuudentoista tuhannen euron hankintaan. Teos on myös muuttunut alunperin suunnitellusta.

- Lähtökohta oli sellainen, että teen tästä materiaalista parhaan ratkaisun tähän tilaan. Olen myös vakuuttunut siitä, että näin tässä kävikin, Jylhä kertoo.

Julkisia veistoksia on kymmeniä, Kokkolassa Tie-veistos, Lotta-patsas ja Snellman-veistos, Vaasassa Jäätie-teos. Lähes 35-vuotisen uran merkittävimmästä, työstä Lähde vuodelta 2000 osa on Toholammin kunnantalossa. Seuraavaksi paljastetaan Harri Holkerin muistomerkki ja ensi keväälle on tiedossa näyttelyitä Helsingissä ja Pariisissa.

- Tärkein on tämä Urho Kekkosen muistomerkki, aina olen sanonut että ennen Kekkosta ja Kekkosen jälkeen. Se oli virranjakaja, sitten säännöllisesti pääsi tekemään erilaisia töitä. En ole kieltäytynyt töistä, olen ottanut monipuolisesti vastaan kaikkea.

Tämä näkyy laajassa kirjossa julkisia ja yksityisiä veistoksia kotimaassa ja ulkomailla. Tämäkin vuosi on ollut kiireinen. Seuraavaksi on vuorossa Harri Holkerin hautamuistomerkin paljastus.Ensi keväänä on vuorossa näyttelyitä muun muassa Helsingissä ja Pariisissa.

Kotikirjastolle lisäarvoa

Jylhän taide on jo herättänyt alustavaa keskustelua kotikirjastossa.

Vt. kirjastonjohtaja Pia Rask kertoo, että jotkut ovat nähneet teoksen. Palautetta on toistaiseksi tullut vain vähän.

- Teos on aika paljon muuttunut siitä mistä lähdettiin alunperin suunnittelua tekemään. Toiset ovat odottaneet hyvin samankaltaista työtä, mitä silloin katseltiin. Toiset ovat tykänneet ja toiset ovat sitä mieltä, että se on erilainen.

Keväällä remontin jälkeen avattu kirjasto on nyt Jylhän teoksesta ylpeä.

- Kyllä tässä voi tuntea vähän kotiseutuylpeyttäkin, kun Pekka varmasti on tunnetuin lamppilainen mitä on, niin kyllä se kirjastolle selkeää lisäarvoa tuo, sanoo vt. kirjastonjohtaja Pia Rask.

Lue seuraavaksi