Rikosseuraamuslaitos: Vankien välinen väkivalta lisääntynyt

MTV3 uutisoi, että 8-vuotiaan tyttärensä murhasta syytetty mies on pahoinpidelty Vantaan vankilassa. Vankiloissa lisääntyneeseen väkivaltaan voi olla monia syitä.

Kotimaa
Vantaan vankilan portti
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Vankien välinen väkivalta on viime vuosina lisääntynyt vankiloissa, kerrotaan Rikosseuraamuslaitoksesta. MTV3 uutisoi tiistaina, että 8-vuotiaan tyttärensä murhasta syytetty mies on pahoinpidelty Vantaan vankilassa.

Tietoa pahoinpitelystä ei vahvistettu Yle Uutisille Rikosseuraamuslaitoksesta tai Vantaan vankilasta.

Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti tiistaina illansuussa vastaanottaneensa Vantaan vankilan toimittaman tutkintapyynnön, joka koskee vankilan tiloissa tapahtunutta pahoinpitelyä. Itä-Uudenmaan poliisista ei kerrottu tarkempia tietoja tapahtuneesta.

Rikosseuraamuslaitoksen viestintäpäällikön Usko Määtän mukaan yleisellä tasolla vankilaväkivallan lisääntymisen syistä ei ole tarkkaa tietoa.

- Arveluita on ollut, että syinä voisivat olla muun muassa olemassa olevat jengit, vanhat kaunat tai ulkomaalaisvankien lisääntyminen, Määttä toteaa.

Määtän mukaan vankien keskuudessa on olemassa enemmän tai vähemmän hierarkiaa. Mahdolliset ongelmatilanteet otetaan huomioon vankien sijoittelussa.

Vankien siirrot osastolta toiselle ovat vankiloissa arkipäivää. Tutkintavangit ja varsinaista vankeustuomiota suorittavat vangit on lain mukaan sijoitettava joko eri osastoille tai eri vankilaan.

- Jos vanki syystä tai toisesta haluaa olla erillään tietystä osastosta, niin yleensä siirto onnistuu, sanoo Määttä.