Rikosseuraamuslaitos keskittää Turkuun

Vaikka hallinnolliseksi pääpaikaksi tulee Turku, Kuopion ja Vantaan työntekijät jatkavat nykyisillä toimipaikoillaan.

Rikosseuraamusvirasto

Rikosseuraamuslaitos kokoaa täytäntöpanotehtäviään hallinnollisesti Turkuun. Turun vahvistaminen valtakunnalliseksi päätoimipaikaksi ei johda muiden yksiköiden, Kuopion ja Vantaan, toimintojen eikä henkilöstön vähentämiseen vaan toiminta jatkuu hajautettuna.

Rikosseuraamuslaitos kuitenkin arvioi henkilöstön supistuvan täytäntöönpanotehtävissä lähivuosina viidellätoista muun muassa rangaistusaikojen koneellisen laskennan vuoksi. Rikosseuraamuslaitoksen on lisäksi leikattava menojaan tuntuvasti lähivuosina.

Uusi valtakunnallinen yksikkö aloittaa toimintansa Turussa ensi vuoden alussa. Nykyisin Itä- ja Pohjois, Etelä- ja Länsi-Suomen rikosseuraamusalueiden palveluksessa olevat työntekijät siirtyvät sen alaisuuteen ja jatkavat työntekoa nykyisillä toimipaikoillaan.

Täytäntöönpanotehtäviin kuuluvat rangaistusten laskenta ja muut niille määrätyt tehtävät.

Turku ylivoimainen sijoituspaikka

Oikeusministeriön mielestä Turku on selvästi paras vaihtoehto päätoimipaikaksi muun muassa kaksikielisyyden, yliopistoyhteyksien ja tilojen vuoksi. Lisäksi Turussa toimii Valtakunnanvuodinvirasto. Viraston kanssa joudutaan tekemään yhteistyötä jos ulosoton tehtäviä siirtyy Rikosseuraamuslaitokselle. Länsi-Suomen alueelta on myös jäämässä lähivuosina eläkkeelle vähemmän väkeä kuin Itä- ja Pohjois-Suomesta. Kuopio ja Vantaa jäivät oikeusministeriön päätoimipaikkavertailussa selvästi jälkeen Turusta.

Länsi-Suomen alueellisen täytäntöönpanoyksikön henkilöstö, yhteensä 13 henkilöä, työskentelee Turun vankilan tiloissa. Itä- ja Pohjois-Suomen keskuspaikassa Kuopiossa sekä Mikkelissä ja Oulussa työskentelee myös 13 henkilöä. Etelä-Suomen alueellisen täytäntöönpanoyksikön palveluksessa olevat 9 henkilöä on sijoitettu ahtaisiin tiloihin Vantaan vankilaan. Lisäksi jokaisessa vankilassa työskentelee täytäntöönpanon yhdyshenkilöitä.

Alueellistamisen koordinaatioryhmä käsitteli oikeusministeriön esittämää hallinnollista uudistusta tiistaina yksimielisesti. _Korjattu 7.9.: Ulosoton tehtävien siirroista ei vielä ole päätetty. Koordinaatioryhmän hyväksyntä varmistunee viikon kuluttua. _