1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: osteoporoosi selvitettävä ennen tekonivelleikkausta

Osteoporoosin eli luukadon mahdollisuus on selvitettävä ja hoidettava kuntoon ennen lonkan tekonivelleikkausta. Tätä mieltä on Turun yliopiston ortopedian ja traumatologian professori Hannu Aro, joka on tutkinut osteoporoosin vaikutuksia.

Kotimaan uutiset
Keraaminen lonkkanivel.
Keraaminen lonkkanivel.

Hannu Aro on tutkimusryhmineen selvittänyt kahdessa tutkimuksessa kymmenen vuoden ajan osteoporoosin yleisyyttä lonkan tekonivelleikkaukseen tulevilla naisilla. Tutkimuskohteena on ollut myös osteoporoosin vaikutus tekonivelen kiinnittymiseen luuhun.

Tutkimuksen perusteella osteoporoosi on yhtä yleistä leikkauksiin tulevilla kuin naisilla yleisestikin. Turussa 73 prosentilla todettiin osteoporoosi tai sen esiaste.

- Aikaisemmin olemme olettaneet, että nivelrikkopotilaat ovat tietyllä tavalla suojassa osteoporoosilta. Että siis nämä kaksi kansansairautta eivät tulisi samalle potilaalle, Aro toteaa.

Huono luu tuo ongelmia

Tutkimusryhmän mukaan näin ei siis ole. Huono luun laatu onkin yksi syy, miksi osalla leikatuista tulokset eivät ole toivotunlaisia. Osteoporoosi hidastaa lonkkaproteesin kiinnittymistä luuhun. Heikko luu puolestaan voi murtua proteesin ympäriltä. Huono luun laatu vaikeuttaa erityisesti uusintaleikkauksia.

- Lonkan tekonivelleikkauksen pitäisi olla yksi leikkaus elämässä. Aina kun joudutaan uuteen leikkaukseen, on se huono asia.

Tekonivelleikkauksia tehdään vuosittain noin 7 500. Leikatuista 60 prosenttia on naisia. Uusintaleikkauksiin joutuu vuosittain noin 1 200 henkilöä.

Suomen Akatemian ja Tyksin rahoittamissa tutkimuksissa saatuja tuloksia ei Aron mukaan ole aikaisemmin ollut olemassa.

- Kyllä me tietyllä tavalla avasimme uuden oven. Pääasia on, että meidän täytyy kiinnittää huomiota luuston kuntoon. Jos teemme tekonivelleikkauksen, sitoudumme huolehtimaan luuston kunnosta kaikilla olemassa olevilla keinoilla.

Vaikutuksia hoitoon

Tutkimus voi vaikuttaa hoitosuositusten muuttumiseen. Luun tiheys pitäisi selvittää ennen leikkauksia. Aron mukaan netistäkin löytyy FRAX-kyselytutkimus, jolla voi arvioida omaa riskiään.

- Jos vaikkapa liukastumisen yhteydessä on tullut murtuma, on se merkittävä riskitekijä. Tupakointi on myös yksi iso asia, Aro opastaa.

Alttius luukadolle johtuu kuitenkin 60 - 80-prosenttisesti perimästä. Silti Aron mukaan varsinkin nuorena voi kasvattaa luumassaansa vanhuuden varalle.

- Kyllä liikunta, riittävä D-vitamiinin saanti ja kalkki siinä sivussa ovat olennaisia.

Lue seuraavaksi