Pentagon: Bin Laden -kirjassa salaista tietoa

Puolustusministeriön mielestä entisen sotilaan kirjoittama kirja bin Ladenin tappo-operaatiosta olisi tullut tarkastuttaa ennen kuin se julkaistiin. Pentagon harkitsee nyt, mihin toimiin se ryhtyy.

Ulkomaat

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan Osama bin Ladenin tappo-operaatiosta vastikään julkaistu kirja sisältää salaiseksi luokiteltua ja arkaluonteista tietoa.

Pentagonin tiedottajan George Littlen mukaan kirja olisi siksi pitänyt tuoda tarkastettavaksi ministeriöön ennen sen julkaisemista.

Pentagon on aiemmin varoittanut, että kirjailija saatetaan haastaa oikeuteen. Little kommentoi asiaa sanomalla, että kaikkia vaihtoehtoja harkitaan.

No Easy Day -nimisen kirjan on kirjoittanut entinen sotilas salanimellä Mark Owen ja se tuli myyntiin tiistaina. Yhdysvaltain tiedotusvälineet ovat paljastaneet, että kirjoittaja on oikealta nimeltään Mark Bissonette.

Little ei sanonut, millaista vahinkoa kirja voi aiheuttaa. Hänen mukaansa Pentagon ei ole ryhtynyt toimiin estääkseen kirjan myynnin Yhdysvaltain sotilaallisissa laitoksissa.

Pentagonin katsoo, että kirja olisi pitänyt ennakkotarkastuttaa kirja, koska Bissonette allekirjoitti ennen armeijasta lähtöään salassapitosopimuksen. Bissonetten asianajaja on kiistänyt väitteen.

Yhdysvaltain joukot tappoivat terroristiverkosto al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin Pakistanissa vuonna 2011.

Kirjassaan Bissonette kuvaa rooliaan operaatiossa, samoin kuin muissa operaatioissa Irakissa ja Afganistanissa 14-vuotisen laivasto-uransa aikana.

Erikoisjoukoissa sotilaana ollut Bissonette kertoo kirjassaan, ettei bin Laden tehnyt vastarintaa. Sotilaan mukaan bin Ladenin huoneesta löytyi vain lataamattomia aseita.

Lähteet: AP, AFP