Uusi oikeudenkäynti ei muuttanut Bahrainin aktivistien elinkautistuomioita

Bahrainin oppositio ja ihmisoikeusjärjestöt ovat tuohtuneet siitä, että siviilituomioistuin piti voimassa sotilastuomioistuimen oppositiojohtajille langettamat pitkät vankeustuomiot.

Ulkomaat

Bahrainissa oikeudenkäynnin uusiminen ei ole muuttanut 20 oppositioaktivistille langetettuja vankeustuomioita. Elinkautiseen vankeuteen viimevuotisen kansannousun aikaisten mellakoiden johtamisesta tuomittiin kahdeksan aktivistia. Muiden vankeustuomiot vaihtelevat viidestä 15 vuoteen.

Elinkautistuomion saaneiden joukossa on muun muassa myös Tanskan kansalaisuuden omaava Abdullah al-Khawaja.

Aktivistit saivat samanlaiset tuomiot jo aiemmin, mutta vetoomustuomioistuin määräsi uuden oikeudenkäynnin siviilioikeudessa.

Yksi puolustusasianajajista, Jalil al-Aradi kertoo, ettei siviilituomioistuuin juuri muuttanut aktivistien syytteitä.Bahrainin uutistoimiston mukaan aktivisteja syytettiin muun muassa vehkeilystä hallituksen syrjäyttämiseksi sekä yhteyksistä ulkomaisiin tiedusteluelimiin. Bahrainin sunnijohto on syyttänyt shiialaista Irania siitä, että sillä olisi yhteyksiä shiialaisoppositioon.

Aktivisteista seitsemän tuomittiin poissaolevina, sillä he ovat paenneet maasta tai piileskelevät. 13 muutakaan eivät olleet oikeudenkäynnissä, eikä sinne päästetty myöskään heidän perheenjäseniään, kertoo al-Aradi.

Aktivistit voivat valittaa tuomioistaan vielä korkeimpaan oikeuteen. Alun perin syytettyjä oli 21, mutta yksi on vapautettu.

Oppositio ja ihmisoikeusjärjestöt tuohtuivat

Sekä Bahrainin oppositio että kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat jyrkästi tuomioita. Oppositioryhmien mukaan tuomiot ovat motiiveiltaan poliittisia eikä niillä ole oikeudellista arvoa.

- Nämä epäoikeudenmukaiset tuomiot vain vahvistavat ihmisten päättäväisyyttä jatkaa vallankumousta loppuun asti, sanoo shiiaryhmä al-Wefaqin johtaja Ali Salman Twitter-viestissään.

Ihmisoikeusjärjestö vaativat Bahrainia vapauttamaan aktivistit. Human Rigths Watchin edustaja huomauttaa, etteivät miehet ole syyllistynyt muuhun kuin siihen, että he ovat rauhanomaisesti vaatineet muutosta hallitukseen.

Tanska on pyrkinyt saamaan vapaaksi erityisesti al-Khawajan, joka on sekä Tanskan että Bahrainin kansalainen. Tanskan ulkoministeri Villy Søvndal sanoo olevansa hyvin pettynyt tuomion säilymisestä. Hän aikoo keskustella mahdollisista kansainvälisistä toimista muiden maiden kanssa.

Myös Bahrainin kanssa läheisissä väleissä olevan Yhdysvallat on ilmaissut huolensa.

Tiistaisten tuomioiden uskotaan vain entisestään syventävän Bahrainissa 1,5 vuotta jatkunutta kriisiä. Bahrainin shiiaoppositio on toissa keväästä asti vaatinut maan sunnijohtoa suostumaan poliittisiin uudistuksiin. Shiioja on 70 prosenttia bahrainilaisista, mutta maata hallitsee sunnimonarkia.

Bahrainin johto on luvannut joitain uudistuksia, muun muassa parlamentille lisää valtaa. Opposition mukaan se ei riitä kuitenkaan murtamaan hallitsijasuvun asemaa.

Vastikään Bahrainin oikeuslaitos kuohutti maailmalla, kun oppositioaktivisti Nabeel Rajab tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan laittomiin mielenosoituksiin osallistumisesta ja yllyttämisestä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset