ILO: EU:n talouskriisi levittää nuorisotyöttömyyttä kehitysmaihin

Teollisuusmaissa nuorisotyöttömyys laskee, mutta vain siksi, että yhä useampi työnhakuun turhautunut nuori jättäytyy täysin työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Ulkomaat

YK:n Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan Euroopan talouskriisi uhkaa levittää nuorisotyöttömyyttä kehitysmaihin ja kehittyviin talouksiin. ILO ennustaa tuoreessa raportissaan, että vuonna 2017 12,9 prosenttia alle 25-vuotiaista on työttömiä. Nousua tämän vuoden ennusteeseen verrattuna on 0,2 prosenttia.

Raportin mukaan eurokriisin vaikutus leviää erityisesti Itä-Aasian ja Latinalaisen Amerikan kehittyviin talouksiin, kun teollisuusmaihin suuntautuva vienti takeltelee. Afrikan maiden arvellaan selviävän parhaiten.

Teollisuusmaissa nuorisotyöttömyyden arvioidaan laskevan nykyisestä 17,5 prosentista 15,6 prosenttiin. Lasku ei kuitenkaan ole hyvä uutinen, sillä se ei johdu työllisten määrän kasvusta vaan siitä, että yhä suurempi määrä työttömistä nuorista päättää jättäytyä kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolelle.

ILO ennustaa myös, että yhä suurempi joukko maailman nuorista jää kokonaan vaille työtä, opiskelupaikkaa tai työharjoittelua. Tällaiset nuoret voivat tulevaisuudessa olla uhka yhteiskuntarauhalle, järjestö varoittaa.

Lähteet: AP, Reuters