1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lehtohepokatti tavattiin ensimmäistä kertaa Kymenlaaksossa

Kotkalaiset lintuharrastajat kohtasivat lehtohepokatin viikonloppuna Pyhtään Ristisaaressa. Kyseessä on Suomen itäisin havainto kautta aikain, aiemmat itäisimmät havainnot ovat Porvoosta.

luonto
Lehtohepokatti
Pyhtään Ristisaaresta löytynyt lehtohepokatti on kunnioitusta herättävän kokoinen. Pituutta oli lähes kuusi senttiä.Mikko Pöyhönen

Kotkalaiset lintuharrastajat löysivät viime viikonloppuna maakunnan ensimmäisen lehtohepokatin Pyhtään Ristisaaresta Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa. Ornitologi Mikko Pöyhösen mukaan komea otus herätti heti mielenkiinnon sen lennähdettyä ruokakatoksen rakenteisiin.

Heinäsirkkojen ja hepokattien asiantuntija ja niistä hiljakkoin tietokirjan julkaissut Sami Karjalainen varmisti määrityksen kuvista. Hänen tietojen mukaan kyseessä on Suomen itäisin havainto kautta aikain, aiemmat itäisimmät havainnot ovat Porvoosta.

Lehtohepokatin varsinaista esiintymisaluetta Suomessa on lounainen rannikkoseutu ja Ahvenanmaa. Elokuun lopulla tehtiin myös Satakunnan ensimmäinen havainto.

Mikko Pöyhönen toteaa, että ensi näkemältä hepokattien jättiläinen saattaa helposti säikäyttää tottumattoman luonnossa kulkijan. Lehtohepokatti on kooltaan kunnioitusta herättävä; se on maamme suurikokoisimpia hyönteisiä. Ristisaareenkin lennähtäneen otuksen ruumiin pituudeksi mitattiin lähes kuusi senttiä!

Lehtohepokatti viihtyy niityillä, pensaikoissa, lehtimetsissä, puistoissa ja puutarhoissa. Etenkin koiraat kiipeävät mielellään korkeaan lehtipuuhun. Se ei lennä mielellään vaan siirtyy jopa puusta toiseen kävellen.

Lajin soidinääntä kuullaan pääasiassa iltapäivästä keskiyöhön heinäkuun puolivälistä syyskuuhun. Soidinääni on tyypillisesti noin kymmenen sekuntia kestävä yhtäjaksoinen siritys joka voi kuulua jopa 100 metrin päähän. Kovaäänisestä sirityksestään huolimatta yksilöitä voi olla vaikeaa löytää niiden hyvän suojavärin vuoksi. Häirittynä hepokatti lopettaa sirityksen ja kääntyy oksan ympäri pysytellen poissa häiritsijän näkyviltä.

Laji on kaikkiruokainen ja syö sekä kasveja että muita hyönteisiä.

Lue seuraavaksi