1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat ärähti öljyturmasta: Ällistyttävää tunarointia

Öljy-yhtiö BP kiistää sitkeästi syyllistyneensä törkeään huolimattomuuteen Meksikonlahdella 2010. Oikeudenkäynti alkaa ensi tammikuussa.

Deepwater Horizonin öljyvuodon leviämistä yritettiin estää muun muassa polttamalla sitä 19. kesäkuuta 2010. Kuva: Bevil Knapp / EPA

Yhdysvaltain oikeusministeriö arvostelee öljy-yhtiö BP:tä entistä kovasanaisemmin Meksikonlahden suuronnettomuudesta vuonna 2010. Uudessa oikeuden muistiossa kuvaillaan laiminlyöntejä, joiden ministeriö katsoo täyttävän törkeän huolimattomuuden ja tahallisten rikkomusten tunnusmerkit.

Oikeusministeriön mukaan BP ja Deepwater Horizon -porauslautan omistanut Transocean laiminlöivät turvatoimia räikeästi tehdessään tärkeitä painekokeita Macondon öljylähteellä.

- Yksinkertaiset mutta turvallisuuden kannalta äärimmäisen tärkeät testit on tunaroitu ällistyttävällä tavalla. Ilmiselviä mokia on tehty paljon ja useiden ihmisten toimesta, mikä osoittaa törkeää huolimattomuutta, ministeriön muistiossa todetaan.

Oikeusministeriö kertoo pitävänsä asiasta meteliä, jottei BP voisi myöhemmin pakoilla vastuuta vetoamalla siihen, että sen vastaväitteet on hyväksytty hiljaisesti.

BP on toistuvasti kiistänyt syytökset törkeästä huolimattomuudesta. BP aikoo esittää todisteita puolustuksensa tueksi oikeudenkäynnissä, jonka on määrä alkaa New Orleansissa ensi tammikuussa.

Rangaistussumma uhkaa nelinkertaistua

BP yrittää yhä välttää oikeudenkäynnin sopimalla Yhdysvaltain hallituksen kanssa vahingonkorvaus- ja rangaistusvastuista. Kumpikaan osapuoli ei toistaiseksi kommentoi, miten keskustelut ovat edenneet.

Uuden asiakirjan perusteella näyttää siltä, että Yhdysvallat on alkanut kovistella BP:tä aiempaa painokkaammin. Tätä mieltä on Michiganin yliopiston professori David Uhlmann.

- Oikeusministeriö on johdonmukaisesti arvostellut BP:tä ja Transoceania öljyonnettomuuteen johtaneista rikkomuksista. Uudet sanamuodot ovat kuitenkin entistä kärkevämpiä ja närkästyneempiä, arvioi Uhlmann, joka on myös toiminut syyttäjänä ympäristörikoksissa.

Tammikuussa alkavassa oikeudenkäynnissä BP:n maksettavaksi uhkaavat langeta jopa 21 miljardin dollarin suuruiset korvaukset. Tämä on lähes neljä kertaa enemmän kuin ympäristölain rikkomisen perusteella jo määrätty rangaistussumma.

Lisäksi meneillään on siviilioikeudenkäynti, jossa yhtiö on sopimassa 7,8 miljardin dollarin korvausten pulittamisesta 125 000 yksityishenkilölle ja yritykselle.