Nuoret naiset laiskoja käymään papa-seulonnoissa

Pääkaupunkiseudun naiset käyvät laiskasti kohdunkaulan syöpää ehkäisevissä seulonnoissa. Etenkin 30-40-vuotiaat on hankala saada osallistumaan seulontoihin.

Kotimaa
Lääkäri tutkii potilaan tietoja potilastietojärjestelmästä.
Yle

Vielä vuonna 2009 Espoossa kohdunkaulan syöpää ehkäisevissä seulonnoissa kävi yli 70 prosenttia seulontaan kutsutuista, kun nyt vain noin puolet käyttää tilaisuuden hyväkseen. Suunta on sama myös muissa HUS-alueen kunnissa.

Osasyynä vähentyneisiin papa-käynteihin pidetään parantuneita työterveyspalveluja

- Koska työterveyshuollon kautta voi päästä papa-näytteeseen, naiset eivät koe tarpeelliseksi osallistua tähän kunnalliseen seulontaan, arvelee Hallintoylilääkäri Aila Pohjanpalo Espoon terveyspalveluista.

Normaali papa-näyte ei aina paljasta kaikkea

Kutsu kunnalliseen kohdunkaulasyöpäseulontaan tulee naiselle viiden vuoden välein. Kaikkein laiskimmin seulontoihin osallistuvat 30-40 –vuotiaat. Pohjanpalo painottaa, että seulontoihin osallistuminen on tärkeää.

Kaikki muutokset eivät välttämättä tule yhtä hyvin esille näissä muissa näytteissä kuin seulonnoissa.

Aila Pohjanpalo, hallintoylilääkäri

- Nämä muualla otetut papa-näytteet eivät täytä sitä tarkoitusta, mikä papa-seulonnalle on asetettu. Kaikki muutokset eivät välttämättä tule yhtä hyvin esille näissä muissa näytteissä kuin seulonnoissa.

- Yleensä tässä vaiheessa siellä on korkeintaan alustavia solumuutoksia, mutta me nimenomaan haluaisimme saada nämä esiasteet kiinni ja hoidon piiriin, Pohjanpalo kertoo.

Nuorten naisten huonon aktiivisuuden Pohjanheimo arvelee johtuvan hyvien työterveyspalveluiden lisäksi elämäntilanteesta.

- Heillä on varmasti synnytysten ja ehkäisyn takia kontakteja lääkäreihin ja todennäköisesti tässä ikäluokassa otetaan papa-näytteitä myös muualla. Tätä ikäluokkaa kuitenkin nimenomaan haluasimme rohkaista tulemaan seulontoihin, että saataisiin myös heidän osaltaan kattavuus riittäväksi.

Kutsumenettelyä tehostetaan

Kaupunki pyrkii houkuttelemaan poisjääjiä seulontoihin tehostamalla kutsumenettelyä. Naisille lähetetään valmiiksi varattua aika ja uusintakutsu, jos ensimmäiseen kutsuun ei reagoida.

- Ymmärrän hyvin, että naiset mielellään jättävät sen käynnin tuonnemmaksi ja sitten se saattaa unohtua. Sitten vuosi onkin mennyt ohi ja seuraava mahdollisuus tulee vasta viiden vuoden kuluttua, Pohjanpalo toteaa.