Hyppää sisältöön

Pirkan guacamole-dipin nimestä tehty valitus johtaa laajempaan selvitykseen

Eviran mukaan Pirkan guacamole-dipin nimi on harhaanjohtava. Kesko on luvannut muuttaa tuotteen nimeä tai koostumusta muutaman kuukauden sisällä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira aikoo selkeyttää guacamole-valmisteiden nimeämistä koskevia ohjeita. Evira laatii syksyn aikana niin sanotun tulkinnan eli kannanoton siitä, mitä saa kutsua guacamoleksi.

Evira päätyi ottamaan kantaa asiaan Pirkan guacamole-dipistä tehdyn valituksen takia. Dipin nimeä tai koostumusta päätettiin muuttaa, koska tuotteessa on vain alle prosentti avokadoa ja sekin jauheena. Avokado on guacamolen pääraaka-aine.

Kuluvan syksyn aikana Evira aikoo käydä läpi muitakin markkinoilla olevia guacamole-valmisteita. Tämän selvityksen tulosten perusteella Evira julkaisee tulkinnan siitä, miten guacamole-dippejä saa nimetä.

Eviran tuoteturvallisuusyksikön ylitarkastajan Tuulikki Lehdon mukaan ongelmana Pirkan guacamole-dipissä on sen nimi, joka on harhaanjohtava. Lehto huomauttaa, ettei elintarvikkeen nimi saisi johtaa harhaan, koska juuri sen perusteella kuluttaja yleensä valitsee tuotteen.

Jos tuotetta myydään guacamole-dippinä, siinä pitäisi olla enemmän avokadoa kuin alle yksi prosentti

Tuulikki Lehto, Evira

- Jos tuotetta myydään guacamole-dippinä, siinä pitäisi olla enemmän avokadoa kuin alle yksi prosentti, Lehto sanoo.

Lehdon mukaan vierasperäisen nimen käyttöä arvioitaessa on myös otettava huomioon, kuinka hyvin kuluttajat sen tuntevat, miten kauan se on ollut käytössä ja löytyykö sille selkeä suomenkielinen vastine.

Evira ja Kesko sopineet jo Pirkka-dipin muuttamisesta

Pirkan guacamole-dipin suhteen sitä valmistavan Keskon kanssa on jo sovittu siitä, että tuotteeseen tehdään korjauksia muutaman kuukauden sisällä. Asian käsittely on vielä kesken.

Ruokakeskon tuotetutkimuspäällikkö Matti Kalervo huomauttaa, että guacamole-dipille ei ole olemassa mitään virallista määritelmää. Hän kuitenkin myöntää, että yleisessä tiedossa on, että guacamolen pääraaka-aine on avokado.

- Me olemme joka tapauksessa uusimassa Meksiko-sarjaa, joten katsomme samalla, miten guacamole-dippiä voidaan muuttaa, Kalervo lupaa.

Kalervo ei vielä osaa sanoa muutetaanko dipin nimeä vai koostumusta.

Kalervon mielestä Eviran lupaama tulkinta guacamole-valmisteista tulee tarpeeseen.

Evira ryhtyi selvittämään guacamole-dippien pakkausmerkintöjä Kemikaalicocktail-nimistä blogia kirjoittavan toimittajan aloitteesta.

.
.