Kirjailija: Nörtit pelastavat maailman

Amerikkalainen kirjailija teki nörteistä romaaninsa sankareita. Vanhoja videopelejä ja kulttielokuvia juhliva romaani on ollut menestys Yhdysvalloissa. Kirjailija Ernest Cline kertoi Yle Uutisille näkemyksiään nörteistä, nettisuhteista ja eräästä suomalaisesta sankaristaan.

kulttuuri
Ernest Cline, Ready Player One kirjan kirjoittaja.
Yle

Kirjailija Ernest Cline kutsuu itseään supernörtiksi. Hänen esikoisromaaninsa _Ready Player One _vilisee viittauksia videopelien esihistoriaan, eri aikojen tieteiselokuviin ja kaikkeen, mitä itseään supernörtiksi kutsuvan kuuluu tietää ja tuntea.

Vielä 20 vuotta sitten nörtti oli loukkaava nimitys kaikille paitsi kaikkein ylpeimmille nörteille. Pahin hienhaju on kuitenkin huuhtoutunut sanasta internetin ja pelaamisen yleistymisen myötä.

Nörtti-sanaa käytetään yhä useammin myönteisessä merkityksessä, ja se kauhistuttaa kirjailijaa.

Koska ihmiset ovat niin kiinni Facebookissa, Twitterissä ja nettishoppailussa, he eivät ehdi huolehtia maailmastamme.

Ernest Cline

- Olen aina ollut nörtti. Olisi ollut hauskaa jos sitä olisi pidetty makeana juttuna jo lukioaikoinani, mutta sitä se ei ollut, Cline naurahtaa.

- Uskoisin kehityksen johtuvan siitä, että nörtit johtavat nyt maailmaa. Koko nykyteknologia, tietokoneet ja internet on rakennettu nörttien osaamisen varaan.

Nörttinostalgia on bensaa romaanille

Nörtit ovat avainasemassa myös _Ready Player One _-romaanissa. Se on tarina lähitulevaisuudesta, jossa ihmiset viettävät melkein kaiken aikansa virtuaalisessa todellisuudessa.

Virtuaalimaailman suunnittelija on kuollut ja jättänyt valtavan omaisuuden perinnöksi sille, joka ensimmäisenä löytää hänen luomukseensa kätkemän aarteen. Vihjeet aarteen luokse edellyttävät mittavaa 1980-luvun popkulttuurin tuntemusta, mikä tekee kyseisestä vuosikymmenestä jälleen kerran trendi-ilmiön.

Perintöä jahtaavat "munastajat" tuntevat idolinsa fanittamat teokset alusta loppuun ja kannesta kanteen. Myös kirjailija Cline kertoo osaavansa omat suosikkinsa jo ulkoa.

- _Monty Pythonin hullu maailma _(1975)on elokuva, jonka vuorosanat osaan lainata. _War Games _(1983)on toinen. Myös kaikki John Hughesin elokuvat ovat minulle tärkeitä.

- Eniten kertoja olen nähnyt kaikki alkuperäisen _Tähtien sota _-trilogian elokuvat. Näin ensimmäisen heti viisivuotiaana, ja olen nähnyt jokaisen niistä varmasti yli sata kertaa.

Internet muutti ihmissuhteita

Hetkinen. Maailma, jossa iIhmiset viettävät suuren osan ajastaan tietoverkossa. Maailma, jossa valtava määrä ihmisiä pelaa verkossa toistensa kanssa ja toisiaan vastaan.Maailma, jossa isot yritykset ostavat verkosta kaiken minkä irti saavat.

_Ready Player One _saattaa tapahtua tulevaisuudessa, mutta samalla se kommentoi meidän aikaamme.

- Halusin tutkia sitä, miten ihmiset tutustuvat, ystävystyvät ja jopa rakastuvat internetissä. Sitä tapahtuu koko ajan joka puolella maailmaa. Se on uudenlainen ihmissuhteen muoto, jota ei ollut olemassa vielä parikymmentä vuotta sitten.

Nörtit ovat rakentaneet nykyisen sivistyksen tason.

Ernest Cline

Kirjassa virtuaalitodellisuuden ulkopuolinen maailma on tuhoutunut lähes kokonaan.

- Teknologialla on myös pimeä puoli. Kun ihmiset takertuvat fantasiamaailmaan, todellinen maailma kärsii. Koska ihmiset ovat niin kiinni Facebookissa, Twitterissä ja nettishoppailussa, he eivät ehdi huolehtia maailmastamme.

- Ensisijaisesti kirjani kuitenkin juhlii teknologiaa ja sen kykyä tuoda ihmisiä yhteen.

Nörteistä sankareiksi

Kirjailija Ernest Clinella täytti 500-sivuisen romaaninsa ääriä myöten täyteen mainintoja ja silmäniskuja rakastamilleen peleille, elokuville, kirjoille ja sarjakuville, mutta myös tosielämän sankareilleen. Romaanissa esiintyvien henkilöiden taustalta löytyy myös suomalainen yhteys.

- Onko Linus Torvalds suomalainen? Hän oli yksi esikuvista kirjani omalaatuiselle pelisuunnittelijamiljardöörille. Kirjan virtuaalitodellisuus on Linuxin tavoin avointa lähdekoodia hyödyntävä käyttöjärjestelmä, Cline iloitsee.

- On käsittämätöntä, että hän vain meni ja loi tuon järjestelmän, antoi sen sitten maailmalle ja kannusti ihmisiä jatkamaan aloittamaansa työtä. Se on muuttanut koko bisneksen luonnetta. Ja kaiken takana oli vain yksi mies!

Ready Player One -romaanissa vain nörtit voivat pelastaa maailman. Kirjailija Ernest Clinen mielestä samalla ihmisryhmällä on iso rooli myös oikean maailman pelastamisessa.

- Nörtit ovat rakentaneet nykyisen sivistyksen tason. Nykyteknologia on sellaisten ihmisten luomaa, jotka ymmärtävät sitä ja suhtautuvat siihen intohimoisesti. Niiden, jotka haluavat omistautua sen parantamiseen. Jos maailma pelastetaan, niin nörteillä on iso osa sen pelastamisessa, Cline naurahtaa.