1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmenen tikkua lyö laudalta tietokonepelit

Aikuiset muistelevat kaiholla lapsuuden leikkejä. Tirppa, pallo kuopassa, rosvo ja poliisi. Perinneleikeissä ollaan hippasilla ja piiloudutaan.

Kotimaan uutiset
Vilskettä ja vipinää perinneleikkien parissa.
Vilskettä ja vipinää perinneleikkien parissa.YLE Pohjanmaa

Menneet vuosikymmenet tarjosivat otolliset olosuhteet lasten pihaleikeille. Ikäluokat olivat suuria eli pihat olivat täynnä kakaroita eivätkä tietokoneet, tai aina televisiokaan, kilpailleet ajankäytöstä.

Yle Keski-Pohjanmaa kyseli suosikkileikkejä kadulla ja Facebookissa, eniten lämmöllä muisteltiin kymmenen tikkua laudalla -leikkiä.

- Kokkolan Mäntykankaalla oli silloin paljon lapsia ja yhteishenki oli hyvä. Ulkorakennuksista löytyi hyviä piilopaikkoja, muistelee 75-vuotias mies.

Miehen mukaan pallo kuopassa sekä rosvot ja poliisit olivat muita aikansa suosikkeja. Muunnos rosvoista ja poliiseista oli tietenkin Heikin Facebookissa mainitsema suosikki inkkarit ja länkkärit.

Oli lasten leikkipaikkana sitten piha tai tietokoneen ruutu, ryhmässä on hauskinta. Vaikka lisälaittein varustetulla pelikonsolilla voi pelata hyvin liikunnallisia pelejä tai vaikkapa ajaa toista takaa, silti piilosilla ei voi aidosti olla ruudulla.

Poikien leikit eivät olleen aina pelkkää peuhaamista ja painimista.

- Kyllä me paljon Mäntykankaalla pyöritettiin myös narua ja hypittiin tyttöjen kanssa.

Tirppaa, lentävää hollantilaista ja mölkkyä

Yle Keski-Pohjanmaan Facebook-sivuilla Tyyne osoittautui vanhojen leikkien aarreaitaksi.

- Napapoika, hoopallo ja tirppa. Kukaan tämän ajan lapsista (eikä vähän vanhemmistakaan) tiedä mitä leikkejä nuo olivat, mutta meidän kylän lapset pelattiin noita usein. Tirppa on varmasti yksi vanhimmista leikeistä, jo äiti oli leikkinyt sitä yli sata vuotta sitten, kirjoittaa Tyyne.

Esimerkiksi tirpassa lyödään puukapulaa, jota yritetään saada menemään tiettyyn kohteeseen.

- Lentävä hollantilainen, piilosta, hippa, värinoita. Sit. joku pallo leikki, jonka nimeä en saa mieleen. Pitänee kysyä serkuilta, joiden kans leikittiin mummolan pihas vaikka ja mitä, luettelee hieman nuoremman polven Hanna.

Vielä 2000-luvun alussa joidenkin koulujen pihoilla saatettiin leikkiä "kuka pelkää mustaa miestä" -leikkiä.

Toisaalta on leikkejä joiden ohitse on aika ajanut. Vielä 2000-luvun alussa joidenkin koulujen pihoilla saatettiin leikkiä "kuka pelkää mustaa miestä" -leikkiä. Ketä tai mitä mahdetaan tämän päivän leikeissä pelätä?

Mummolan pihan leikit olivat jääneet mieleen myös kadulla tapaamallemme rouvalle.

- Voi, voi, se oli niin hauskaa! Maalaiskodin pihalla oli hyvä olla piilosilla. Talvisin laskettiin mäkeä kelkoilla, nostalgisoi maaseudun kasvatti.

Periniteisiä pihaleikkejä on vaalittu ahkerasti viime vuosina, esimerkiksi Kokkolassa vietettiin tiistaina perinneleikki-iltaa. Myös vanha mölkky-peli on tehnyt uuden tulemisen nousten kesämökkien suosikkipeliksi.

Millaisia muistoja sinulla on perinneleikeistä? Jätä tarinasi alla olevaan kommenttiruutuun!

Lue seuraavaksi