Ravinnolla iso merkitys syöpäpotilaalle

Ruokavaliolla on suuri merkitys syöpäpotilaalle. Oikeanlaisella ruokavaliolla sairaan oloa voidaan helpottaa ja saada ruokahalutonkin syömään terveellisesti.

terveys
Tuija Kokkonen ja Leila Valtanen
Yle

Leila Valtanen on sairastanut vatsan seudun syövän. Alkushokin ja hoitojen jälkeen hän pystyy kuitenkin nyt jo elämään melko normaalia elämää.

- Täytyy vaan syödä usein ja pieniä annoksia ja liikkua paljon ja välttää stressiä, Leila Valtanen kertoo.

Kun vatsaa on leikelty paljon, täytyy myös ruokavalioon kiinnittää erityistä huomiota.

- Kaikki huonosti sulavat ruuat piti jättää, esimerkiksi kaali ja sienet.

Ruokahalua voi herätellä monin tavoin

Syöpä tuo tullessaan monia syömiseen liittyviä ongelmia. Ruokahaluttomuus on yksi niistä, ja siihen voi vaikuttaa monilla pienillä asioilla.

- Välttämättä ruoka ei maistunu silloin, kun oli ne hoidot. Eikä se nytkään aina maistu hyvin, mutta pakko on syödä, jos meinaa elää, Leila Valtanen sanoo.

Erikoisneuvoja Tuija Kokkonen Etelä-Karjalan Martoista kehottaa panostamaan ruoan laittoon ja eritysiesti ruoan ulkonäköön.

Lautaselta pitäisi löytyä viittä eri väriä.

erikoisneuvoja Tuija Kokkonen

- Väreihin kannattaa panostaa. Päivän mittaan lautaselta pitäisi löytyä viittä eri väriä, silloin varmistetaan, että vitamiineja ja ravinteita saadaan riittävän monipuolisesti, Kokkonen sanoo.

Pöytä kannattaa kattaa kauniisti ja pitää annoskoko pienenä. Kannattaa myös miettiä maistuuko kylmät vai kuumat ruoat paremmin. Monesti jo sekin, että ruokatila on tuuletettu auttaa asiaa.

Oikealla ruoalla myös ennaltaehkäisyä

Terveellinen ruokavalio ei ole ainoastaan syöpää sairastaville tärkeä asia, vaan meille kaikille.

Oikeanlaisella ruokavaliolla voi ennaltaehkäistä monia syöpälaatuja. Suomen Syöpäjärjestöjen ylläpitämällä cancer.fi -sivustolla kerrotaan, että jopa miehillä esiintyvistä syövistä 25–35% ja naisilla esiintyvistä syövistä jopa 60% arvioidaan liittyvän ravintoon.

Esimerkiksi seuraavia kannattaa vähentää; alkoholi, suola, kovat rasvat, punainen liha ja sen grillaaminen. Tilalle suositellaan keitettyjä kasviksia ja tuoreita hedelmiä.

Myös Martat vannovat terveellisen ja monipuolisen ruokavalion nimeen.

- Näin ainakin uskotaan ja toivotaan, että perus hyvällä ruokavaliolla me ylläpidetään meidän terveyttä, erikoisneuvoja Tuija Kokkonen sanoo.

Lappeenrannassa käynnistyi keskiviikkona ensimmäinen Saimaan syöpäyhdistyksen ja Etelä-Karjalan Marttoje yhteistyössä laatima syöpäpotilaiden ruokakurssi.