1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Paatero jääkiekkonujakasta: Selvä pahoinpitely

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo, että Jokereiden ja Helsingin IFK:n ottelussa sattuneen nujakan poliisitutkinta on oikea tapa selvittää asia. Paatero pitää jäällä tapahtunutta väkivaltaa poikkeuksellisen vakavana.

urheilu
Mikko Paatero
Poliisiylijohtaja Mikko Paatero.Yle

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan Jokereiden ja HIFK:n jääkiekko-ottelussa sattunut nujakka on väkivaltaisuudessaan erityisen vakava. Poliisin esitutkinnassa on episodi, jossa Jokereiden pelaaja Semir Ben-Amor pahoinpiteli HIFK:n Ville Peltosta.

Myös SM-liigan kurinpitoryhmä on ilmoittanut tutkivansa asiaa. Liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen sanoi eilen tiistaina, että nujakkaa ei pitäisi viedä poliisitutkintaan, vaan se pitäisi hoitaa urheilun omien rangaistusten piirissä.

- Olen jyrkästi eri mieltä. Niiden tietojen mukaan, mitä lehdistöltä on tullut, se on minusta ihan puhdas pahoinpitely. Kun hanskat heitetään jäähän ja ruvetaan tarkoituksella vahingoittamaan toista, miten se voisi olla urheilun oma asia, Paatero sanoo.

Kun hanskat heitetään jäähän ja ruvetaan tarkoituksella vahingoittamaan toista, miten se voisi olla urheilun oma asia.

Mikko Paatero, poliisiylijohtaja

Paatero ei ota kantaa mahdolliseen syytteeseen. Hän sanoo pitävänsä hyvänä, että pahoinpitelyn lisäksi tutkitaan myös valmennuksen suhtautuminen ja tuomareiden rooli.

- Kyllä yhteiskunnassa tällä hetkellä on selvä nollatoleranssi väkivaltaan ja pahoinpitelyyn. En ymmärrä, miksi jääkiekko olisi tästä poikkeus.

Kiekossa sattuneet nujakat on tavattu selvittää urheilun piirissä.

- Tällainen mieliala on ollut, mutta yhteiskunta on muuttunut. Kun yhteiskunta tuomitsee pienenkin väkivallan muualla, olisi kummallista, jos sama ei toimisi jääkiekossa.

- Jääkiekkoilijat ovat nuorison ja lasten idoleita. Olisi surullista, jos lapset ottaisivat jonkinlaista mallia tuollaisesta käyttäytymisestä, Mikko Paatero sanoo.

"Jokainen pahoinpitelytapaus urheiluun liittyen varmasti liikaa"

Tarkkoja lukumääriä jääkiekkoväkivallasta ei Suomessa ole tilastoitu. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan poliisin tilastot vaikuttavat siltä, että viranomaiset kirjaavat jääkiekkoväkivaltaan liittyviä rikosilmoituksia pahoinpitelyrikoksista keskimäärin muutamia kappaleita vuodessa. Tällöin mukaan on laskettu harjoituksissa ja koululiikunnassa tapahtuneet väkivallanteot.

Poliisilla on kuitenkin velvoite kirjata ilmoitus rikoksesta, mikäli joku sellaisen tulee jättämään.

- Johtaako se tutkintaan, siinä kynnys on korkeampi. Vielä korkeampia ovat kynnykset syytteeseen saati tuomioon. Jokainen pahoinpitelytapaus urheiluun liittyen on silti varmasti liikaa, poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa muistuttaa.

Jutusta on poistettu väite, jonka mukaan jääkiekkoväkivallasta ei olisi koskaan aikaisemmin nostettu syytettä Suomessa. Juttuun on lisätty suuntaa-antavia tietoja siitä, minkä verran jääkiekon parissa tapahtuvaa väkivaltaa päätyy viranomaisten tietoon.

Lue seuraavaksi