Näin reaaliansiosi kehittyvät ensi vuonna

Työssäkäyvien reaalitulot laskevat vuonna 2013, ilmenee Palkansaajien tutkimuslaitoksen esimerkkilaskelmista. Vielä vuonna 2012 reaalitulot nousevat esimerkkiperheistä kaikilla paitsi hyvätuloisilla toimihenkilöillä.

talous
Perheiden reaalitulojen muutokset 2012 ja 2013
Yle / Stina Tuominen

Esimerkkiperheiden reaaliansioiden kehitys pohjaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen tiistaina julkistaman talousennusteeseen vuosille 2012-2013. Perheiden reaalitulojen muutokset on laskettu puhdistamalla nimellistulot inflaatiosta ja vertaamalla vuosien välisiä tuloja keskenään.

Yksinhuoltajan, työntekijäperheen, toimihenkilöperheen ja hyvätuloisen toimihenkilöpariskunnan tulojen muutokset ovat varsin pieniä vuonna 2012. Vuonna 2013 työntekijäperheen, toimihenkilöperheen ja hyvätuloisen toimihenkilöperheen tulot puolestaan vähenevät yli prosentin.

Muutokset työttömän ja eläkeläispariskunnan tuloissa ovat positiiviset molempina vuosina ja suhteellisesti muita perheitä suurempia. Työttömän reaalitulot nousevat jopa yli neljä ja kolme prosenttia vuosina 2012 ja 2013.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen talousennusteen mukaan inflaatiovauhdit ovat eri perheillä lähellä toisiaan, joten nettotuloihin vaikuttavat syyt ovat tärkeimpiä selittäjiä reaalitulojen kehitykselle.