1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsiasiainvaltuutettu: Päivähoidossa yhä kaltoinkohtelua

Lapsiasiainvaltuutettu Maria Kaisa Aula uskoo, että päivähoidossa käytetään yhä lailla kiellettyjä kurinpitomenetelmiä. Lapsiasiainvaltuutettu epäilee, että osa kuritusväkivaltatapauksista lastenhoidossa jää piiloon ja että oikeuteen asti päätyneet pahoinpitelytapaukset ovat vain jäävuoren huippu.

Kotimaan uutiset
lapsia paperinukkeina
Yle Grafiikka

Helsingin hovioikeus tuomitsi helsinkiläisen päiväkodin entiset hoitajat pahoinpitelystä, kun he olivat teipanneet pikkulapset tuoleihin ruokailun ajaksi.

Viime vuonna lappeenrantalainen perhepäivähoitaja sai tuomion pahoinpitelyistä, lievistä pahoinpitelyistä ja vapaudenriistoista. Hän muun muassa läpsi, tukisti ja tuuppi hoitolapsia. Hattulalaisessa päiväkodissa oli niin ikään pidetty lapsia kiinni ja pakkosyötetty, tuomio rapsahahti lievistä pahoinpitelyistä.

Kuritusväkivalta on kielletty lailla jo vuonna 1984.

Helsingin päivähoidon johtaja Satu Järvenkallas kertoo, että päivähoidon johdolle tulee erittäin harvoin tietoon päivähoidssa tapahtuneesta lapsen kaltoinkohtelusta. Hän myöntää, että vanhemmat tekevät myös rikosilmoituksia päivähoitohenkilökunnasta.

- Kyllä niitä joskus sattuu. Jos tapahtuu sellainen asia, on on hyvä että se tutkintaan. Tämä on ihan oikea tapa menetellä, Järvenkallas sanoo.

Järvenkallas painottaa, että vanhempien pitää uskaltaa kertoa päivähoidon henkilökunnalle tai johdolle, jos he epäilevät epäasiallista lasten kohtelua.

Myös lievempiä pahoinpitelytapauksia sattuu

Lapsiasiainvaltuutettu Maria Kaisa Aula pitää varmana, että koska pahoinpitelytapauksia käsitellään myös oikeudessa, taustalla on muitakin tapauksia, jotka eivät koskaan tule julki.

- Todennäkösesti, jos tällaisia tapauksia oikeuteen asti pääsee, niin on varmasti myös lievempiä tapauksia. Mitään kartoitusta tai selvitystä päivähoidon eri muotojen, päiväkotien ja perhepäivähoidon eri kasvatusmenetelmistä, siitä että miten paljon käytetään kiellettyjä menettelytapoja, niin sitä meillä ei ole Suomessa, Aula sanoo.

Aulan mukaan olisi syytä selvittää millaisia kurinpitomenetelmiä päivähoidossa käytetään. Aulan mukaan myöskään varhaiskasvatussuunnitelmissa ei kiinnitetä huomiota tarpeeksi kasvatus- tai kurinpitomenetelmiin.

Voi olla, että on liikaa oletettu, että ihmiset toimivat lain mukaisesti.

Maria Kaisa Aula

- Nämä kansalliset ohjausdokumentit eivät rohkaise tähän suuntaan. Se on puute. Voi olla, että on liikaa oletettu, että totta kai ihmiset toimivat lain mukaisesti. Viranomaiset eivät ole nähneet asiaksi keskuteluttaa ihmisiä ja ottaa tätä asiaa esille, sanoo Aula.

Lapsen retuuttaminen on kaltoinkohtelua

Yle uutisten tiedossa on muun muassa tapaus, joissa lasta on sääntöjen vastaisesti pidetty päivähoidssa valjaissa. Toisessa tapauksessa lastenhoitaja retuutti kovakouraisesti lasta kädestä niin, että lapseen tuli mustelmia.

Päivähoidon johtaja Satu Järvenkallas sanoo, että päivähoidolla ei ole erityisiä listoja tai ohjeita, miten lasta saa tai ei saa käsitellä, mutta hän pitää lapsen retuuttamista ehdottomasti kiellettynä. Lasta ei saa esimerkiksi vetää kädestä sisälle, jos hän muuten suostu tulemaan.

- Sillä tavallahan lastahan ei saa kaltoin kohdella. Sehän on täysin selvä asia. Tietysti jos lapsi on vaaratilanteessa niin lapsi pitää ottaa haltuun. Mutta lasta ei saa kaltoinkohdella, Järvenkallas painottaa.

Asiantuntujat kehottavat vanhempia ilmoittamaan päivähoidon johdolle, jos he epäilevät liian kovakouraista kurinpitoa, koska ensisijainen valvontavastuu päivähoidosta on kunnilla. Aluehallintovirastojen tehtävä on valvoa päivähoitoa. Päivähoitohenkilökunnasta tulee joitakin kanteluita vuosittain.

Päivähoidon valvontavastuu on tarkoitus säilyttää Valviralla ja aluehallintovirastoissa, vaikka päivähoito siirtyy vuoden vaihteessa opetusminsiteriön alaisuuteen. Aluehallintovirastot saisivat siis jatkossakin tehdä tarkistuksia päivähoitopaikkoihin ja vaatia tarvittavia muutoksia päivähoidon toimintaan. Eduskunta käsittelee uutta päivähoitalakia syksyn kuluessa.

Lue seuraavaksi