1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Länsi-Niilin virus leviää nopeasti Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa Länsi-Niilin viruksen sairastuttamien ihmisten määrä on noussut neljänneksellä viikossa, maan terveysviranomaiset kertovat. Kuolonuhrien määrä on samaan aikaan noussut lähes kolmanneksella.

Kaikkiaan tartunta on tänä vuonna todettu 1 993 ihmisellä, kun viime viikolla luku oli 1 590. 87 ihmistä on kuollut tautiin, kun viikko sitten kuolleita oli 21 vähemmän.

Minään aiempana vuonna tartunnan saaneita ei ollut todettu yhtä paljon syyskuun ensimmäiseen viikkoon mennessä. Länsi-Niilin virusta tavattiin Yhdysvalloissa ensi kertaa vuonna 1999, kertoo Yhdysvaltain tartuntatautikeskus.

Yli 70 prosenttia tapauksista on kuudessa osavaltiossa, Texasissa, Etelä-Dakotassa, Mississippissä, Oklahomassa, Louisianassa ja Michiganissa. Eniten tartuntoja on Texasissa.

Länsi-Niilin virusta levittävät hyttyset, jotka ovat saaneet tartunnan linnuilta. Tauti voi levitä myös veren- ja elimensiirroissa, rintaruokinnassa ja raskauden aikana äidiltä lapselle.

Tartunnan saaneista noin viidennes sairastuu ja  joka 150. saa vakavan taudin, joka voi johtaa jopa kuolemaan. Oireita ovat muun muassa korkea kuume, päänsärky, sekavuus, neurologiset oireet kuten vapina ja halvaukset, niskan jäykkyys ja lihaskivut, pahoinvointi ja ihottuma. Oireet voivat kestää viikkoja. Tartunnan saaneista noin viidennes sairastuu ja yksi 150:stä saa vakavia oireita.

Euroopassa virusta esiintyy Kreikassa, Koillis-Italiassa sekä Lounais-Venäjällä.

Virus eristettiin ensimmäisen kerran Ugandassa vuonna 1937 ja sen on saanut nimensä Ugandan samannimisestä alueesta.