1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ei olutta uusnatseille - Saksassa ei tarvitse tarjoilla väärinajattelijoille

Islamkriittinen, äärioikeistolainen, vihreä? Letitetyt hiukset, tukevat kengät, pilottitakit ja tietyt rintamerkit ovat vihjeitä, joiden perusteella saksalaisravintolat ja -hotellit saattavat valikoida asiakkaitaan. Korkeimman oikeuden päätös sallii tarjoilun kieltämisen asiakkailta, joiden poliittinen ajatusmaailma ei ole ravintolalle mieleinen. Päätös on poikinut oppaita, joilla äärioikeistolaisen voi tunnistaa ulkonäön tai vaatemerkkien perusteella.

Kuva: AP Graphics Bank

Saksan korkeimman oikeuden päätöksen mukaan hotellilla ja ravintolalla on oikeus kieltäytyä palvelemasta henkilöitä, joiden poliittista ajatusmaailmaa se ei hyväksy. Vahvistettua varausta ei voi kuitenkaan perua.

Oikeuteen asia meni sen jälkeen, kun eräs brandenburgilainen kylpylähotelli kieltäytyi ottamasta keväällä 2008 asiakkaakseen äärioikeistolaisen Saksan kansallisdemokraattisen puolueen NPD:n silloista puheenjohtajaa Udo Voigtia ja hänen vaimoaan.

Voigt vei asian oikeuteen ja voitti, koska huonevaraus oli vahvistettu. Korkein oikeus teki asiasta kuitenkin periaatepäätöksen vastaavien tapausten estämiseksi. NPD on Saksassa sallittu puolue, jolla on edustajia kaksilla maapäivillä.

Korkeimman oikeuden päätöksessä ei mainita erityisesti äärioikeistolaisuutta, vaan porttikielto voidaan antaa kaikille, joiden maailmankuva ei sovi majoitustilan tai ravintolan pitäjälle.

Kymmenet kölniläiset kapakat ovat jo ilmoittaneet, että eivät myy olutta syksyllä kaupungissa pidettävän islamkriittisen kokouksen osanottajille. Jotkut toiset kapakoitsijat ovat ilmoittaneet, että eivät myy olutta vihreille.

Oluthanoja on suljettu aikaisemminkin. Äärioikeistolaiseksi luokiteltu Pro Deutschland -puolue joutui järjestämään kuivin suin Kölnissä islamin vaikutuksia pohtineen tilaisuuden sekä ääri-islamilaisia salafisteja vastustaneen mielenosoituksen.

Pyydetään kohteliaasti poistumaan

Brandenburgin ja eräiden muiden alueiden hotelli- ja ravintolaliitot ovat julkaisseet alan ammattiliiton ja uusnatseja vastaan kampanjoivan kansalaisliikkeen kanssa 20-sivuisen oppaan äärioikeistolaisten asiakkaiden tunnistamiseksi ja torjumiseksi.

Jos tilaisuudessa soitetaan kiellettyä musiikkia tai puhutaan kielletyistä aiheista, niin seuruetta on pyydettävä kohteliaasti poistumaan.

Opas äärioikeistolaisten asiakkaiden tunnistamiseksi ja torjumiseksi

Oppaassa annetaan hotellien ja ravintoloiden omistajille ja henkilökunnalle ohjeita, miten pitää toimia, jos tiloja vuokrannut seurue osoittautuukin äärioikeistolaiseksi.

Jos uusnatseja ja äärioikeistolaisia on päässyt varotoimista huolimatta livahtamaan ravintolaan tai hotelliin esimerkiksi syntymäpäiväkekkereiden varjolla, niin opas neuvoo, miten vieraista päästään eroon ilman, että tulisi rikkoneeksi itse lakia tai asettuisi alttiiksi vaaralle.

- Jos seurueesta kuuluu kiellettyjä natsihuutoja ja tilaisuudessa soitetaan kiellettyä musiikkia tai puhutaan kielletyistä aiheista, niin seuruetta on pyydettävä kohteliaasti poistumaan. Jos pyyntö ei tepsi, niin on soitettava poliisille mutta pidettävä samalla riittävä fyysinen etäisyys mahdollisesti väkivaltaisesti käyttäytyviin äärioikeistolaisiin, oppaassa neuvotaan.

Vaatteet paljastavat aatteet

Liitot antavat uusnatsien vastaisten järjestöjen kanssa vinkkejä asiakkaiden poliittisen kannan tunnistamiseksi ulkonäön ja asun perusteella. Tietoja silmällä pidettävistä henkilöistä löytyy myös mediasta ja äärivasemmistolaisten yhteisöjen nettisivustoilta, jotka ovat julkaisseet listoja muun muassa oikeistokonservatiivisen Junge Freiheit -lehden ja joidenkin kauppojen myyntiluetteloiden tilaajista.

Mahdollisesta äärioikeistolaisuudesta kielivät oppaan mukaan muun muassa Lonsdale-, Fred Perry- ja Pit Bull -merkkiset asut sekä Alpha Industriesin pilottitakit.

Arabialaisen yrityksen valmistamien Thor Steinar -merkkisten vaatteiden käyttäjät luokitellaan yksiselitteisesti uusnatseiksi. Saman luokituksen saa Erik&Sohns- ja Troublemaker -vaatteilla.

Epäilyttävien merkkien ja asujen joukkoon liitetään miehillä myös vakosamettiset Zimmermann -housut ja naisilla letit, pitkät, kansanomaiset hameet ja tukevat kengät.

Tarkkaavaisuuteen kehotetaan, jos asiakkaaksi pyrkivällä on rintapielessään merkki, jossa on vedetty vinoviiva EU-kirjainten yli, tai pinnissä lukee Saksan lipun värien päällä sanat ”Es reicht jetzt” - suomeksi: ”Jo riittää”.

Boikoteilla raskas maine

Neuvontamateriaalissa pahoitellaan, että äärioikeistolaisten erottaminen ulkoasun perusteella äärivasemmistolaisista on joskus vaikeaa.

Äärioikeistolaisia liikkuu myös liituraitapuvussa solmio kaulassa.

Opas äärioikeistolaisten asiakkaiden tunnistamiseksi ja torjumiseksi.

Molemmat porukat suosivat mustia asuja, palestiinalaishuiveja ja mustia aurinkolaseja. Jalkineetkin ovat usein samoja. Maailmankuva paljastuu vasta asusteiden yksityiskohdista.

Jotta jyvien erottaminen akanoista ei olisi liian yksinkertaista, niin oppaassa muistutetaan, että äärioikeistolaisia liikkuu myös liituraitapuvussa solmio kaulassa. Kaikki uusnatsit eivät ole myöskään kaljuja.

Poliittisen ajattelutavan arvuuttelu ja sen nojalla annettavat porttikiellot eivät ole synnyttäneet Saksassa laajempaa ihmettelyä. Vain harvoissa yleisönosastokirjoituksissa muistellaan, mihin osto- ja palveluboikotit johtivat Saksassa 1930-luvulla.