1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. silmälasit

Lahjoita silmälasit Sri Lankaan

Valtakunnallinen silmälasikeräys on jälleen alkanut, syksyn kohteena on Sri Lanka. Erityistä pulaa on lasten silmälaseista ja laseista suurilla voimakkuuksilla.

Tiskin alta löytyy esimerkiksi pussillinen vanhoja laseja, joita vanhaan Vinkaloon oli unohtunut. Lainata saa. Kuva: YLE / Mari Siltanen

Piironkien laatikoissa pyörivät vanhat silmälasit ja aurinkolasit voi kierrättää hyväntekeväisyyteen. Vision For All -järjestö ja Specsavers-optikkoketju keräävät tänä vuonna silmälaseja Sri Lankaan. Tavoitteena on saada kokoon 5 000 paria silmälaseja.

Suomalainen optikkoryhmä vie marraskuussa lasit perille Sri Lankan köyhälle itärannikolle. Alue kärsii edelleen kahdeksan vuoden takaisesta tsunamista sekä tamilisissien ja hallituksen joukkojen välisistä taisteluista. Näönhuoltopalveluita on alueella vaikea saada.

- Laskimme juuri, että meille on näiden vuosien aikana tuotu noin 600 paria lasia. Tyypillinen lasien tuoja on perheenäiti, joka tuo samalla koko suvun lasit keräykseen, kertoo Turun Yliopistonkadun Specsavers-yrittäjä Kaj Aaramo.

Aki Vauhkonen ja Kaj Aaramo pakkaavat lahjoituslaseja. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Liikkeessä lasien kunto, mm. joustosaranoiden toimivuus tarkastetaan ja lisätään mahdollinen puuttuva nenätyyny. Sen jälkeen lasit lähetään keskusliikkeeseen Vantaalle, jossa määritelllään lasien vahvuus ja jossa ne pakataan kuljetusta varten kuplamuoviin.

Rikkinäiset lasit eivät kelpaa

Lahjoitettavien lasien pitää olla ehjät ja hyväkuntoiset. Naarmuisia laseja ei oteta vastaan. Keräykseen kelpaavat myös aurinkolasit ja lasien päälle laitettavat aurinkosuojat. Suurennuslasitkin käyvät.

- Laseja ei tarvitse pakata silmälasikoteloihin. Ne vievät kuljetuksessa liikaa tilaa, ohjeistaa Kaj Aaramo.

Silmälasit voi tuoda pussissa, kotelo vie liikaa tilaa kuljetuksessa.

Kaj Aaramo

- Suurin tarve on tällä hetkellä lasten silmälaseille ja laseille suurilla vahvuuksilla. Samoin kaihilaseista on pulaa.

Pelkkiä linssejä ei keräykseen oteta. Ei myöskään laseja, joista puuttuu toinen linssi. Voimakkaastikin erivahvuisilla linsseillä varustetut silmälasit voi kierrättää.

Specsavers-liikkeet ottavat silmälaseja vastaan 25.10. saakka. Aikaisemmat avustusmatkat ovat suuntautuneet Ecuadoriin, Bangladeshiin ja Malawiin. Suomalaiset ovat lahjoittaneet keräyksiin lähes 20 000 paria silmälaseja.