1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pelson vankilan johtaja: Lakkauttamista ei ole syytä pelätä

Pelson vankilan johtaja Ville-Veikko Pohjola uskoo, että vankilan toiminta jatkuu ja peruskorjaus toteutuu. Rikosseuraamuslaitoksen ja Senaatti-Kiinteistöjen tilaselvitykset eivät heikennä Vaalassa sijaitsevan vankilan näkymiä, sanoo johtaja.

Vanginvartija työssään Kuva: YLE / Kalle Heikkinen

Yle Uutiset kertoo verkossa - viitaten Iisalmen Sanomien kirjoitukseen -, että Suomen vankiloita aiotaan lakkauttaa lähivuosina ja että lakkautusuhan alla olisivat ainakin Keravan ja Pelson vankilat.

Vankiloiden lakkauttamispuheita on ilmassa, koska Suomen vankilat rapistuvat eikä kaikkien vankiloiden korjauksiin ole löytynyt rahaa.

Monen muun vankilan ohella Pelsokin odottaa peruskorjausta, jonka aloituspäätös tuntuu viipyvän. Korjaus maksaisi noin 5 miljoonaa euroa.

Vankiloiden tulevaisuus on noussut esille mediassa tänään, koska toimitilaselvitystä käsitellään Rikosseuraamuslaitoksessa yhdessä henkilöstön kanssa.

"Peruskorjauksen viipymistä on tulkittu väärin"

Pelson vankilan johtajan Ville-Veikko Pohjolan mielestä  keväällä valmistunutta vankiloiden tilaselvitystä tulkitaan väärin, jos aletaan pelätä Pelson vankilan lakkauttamista.

- Mitään tietoa tai suunnitelmaa  Pelson vankilan lakkauttamisesta ei ole.

Mitään tietoa tai suunnitelmaa Pelson vankilan lakkauttamisesta ei ole.

Pohjola arvioi, että jotkut vetävät vankilan peruskorjauksen viipymisestä liikoja johtopäätöksiä vankilan tulevaisuuteen. Lakkauttamista ei ole syytä pelätä, sanoo Pohjola.

- Väitän tietäväni, mikä tilanne on. Viimeksi kesällä laitoksen pääjohtaja on vieraillut täällä Pelsolla.

Onko Pelson vankilan tulevaisuus muuttunut epävarmemmaksi?

- Ei mielestäni. Vankilan tulevaisuus on muuttunut positiivisemmaksi, ja pitkälle meidän oman työmme kautta. Toimintamme on ollut taloudellista ja tehokasta. Mielestäni tulevaisuutemme on paljon myönteisempi kuin pitkään aikaan, vastaa vankilanjohtaja Pohjola.

Vankiloiden lakkauttamiset ovat vaikeita toteuttaa

Suomen vankien määrä ei vaikuta vähenevän ainakaan ennen vuotta 2020.

Aikeet vankiloiden lakkauttamisista  perustuvatkin vankiluvun sijaan vain siihen, että kaikkiin vankilakorjauksiin ei yksinkertaisesti riitä valtion rahaa.

Myös uusien vankiloiden rakentaminen näyttää epätodennäköiseltä.

Toimintaa jatkavien vankiloiden olosuhteita on pakko parantaa.

Peruskorjaukset ovat hidas prosessi vankiloissa. Varmaa on vain, että Haminan vankila sulkeutuu tämän vuoden päätteeksi.

Pelson vankila on tärkeä työllistäjä

Vankilatyöpaikkoja on Vaalassa noin 135. Vankipaikkoja on 120.

Viime hallituskaudella on päätetty, että Pelson vankila perusparannetaan. Perusparannuksen toteutuminen toisi varmuutta vankilan jatkoon.

Vankilanjohtaja Ville-Veikko Pohjola uskoo, että perusparannus toteutuukin. Korjaus vaatii perusteellisen valmistelun. Se selittää korjauksen viipymistä, arvioi Pohjola.