1. yle.fi
  2. Uutiset

HRW: USA käytti vesikidutusta libyalaisiin

Yhdysvallat käytti kidutusta paljon laajemmin kuin tähän asti on saatu selville, väittää ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Yhdysvallat käytti salaisia pidätyksiä ja vankilentoja myös Muammar Gaddafin hyväksi ennen Libyan kansannousua.

Ulkomaat

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on julkaissut uuden raportin, joka kertoo, miten Yhdysvallat ja Britannia kohtelivat Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin vastustajia ennen Libyan kansannousua. Raportin mukaan Yhdysvallat kidutti vankejaan paljon laajemmin kuin maa on tähän saakka tunnustanut.

Järjestön mukaan Yhdysvaltain ja Britannian suhtautuminen Gaddafiin muuttui jyrkästi vuonna 2003, kun Gaddafi lupasi maansa luopuvan joukkotuhoaseiden kehittelystä. Yhdysvallat ja Britannia alkoivat etsiä Gaddafin vastustajia eri puolilta maailmaa, pidättää näitä salaa ja kyyditä Libyaan.

Kahta vuotta aiemmin oli tapahtunut New Yorkin suuri terrori-isku, jonka jälkeen Yhdysvallat aloitti maailmanlaajuisen kampanjansa islamilaista terroria vastaan.

Monet Gaddafin vastustajat olivat saaneet sotilaskoulutuksen islamistien leireillä, mutta heidän mielenkiintonsa kohdistui Gaddafin kaatamiseen, ei länsimaihin tehtäviin terrori-iskuihin. HRW:n mukaan USA ei osannut tehdä eroa näiden tavoitteiden välillä.

Raportissa on haastateltu 14 entistä Gaddafin vastustajaa, jotka USA:n ja Britannian tiedustelupalvelut ottivat kiinni, veivät vankiloihin eri maihin ja kuljettivat lopulta Libyaan. Vangit kertovat kidutuksesta jopa vuosia kestäneen vankeuden aikana. Eräisiin vankeihin käytettiin vesikidutusta ja muita epäinhimillisiä kuulustelukeinoja.

Vangit päätyivät Libyaan, missä osalla vangeista kaltoinkohtelu jatkui. He vapautuivat vasta Libyan kansannousun jälkeen. Yksi heistä teki itsemurhan vankeusaikana. Hänen ruumiistaan näkyi kidutuksen jälkiä, HRW kertoo.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n tiedottaja ei kommentoi uusia syytöksiä. Hän painottaa, että CIA myöntää käyttäneensä vesikidutusta kolmeen New Yorkin terrori-iskuun osallistuneeseen henkilöön. CIA:ssa tehtiin sittemmin laaja tutkimus kidutuksesta, eikä muita tapauksia ole paljastunut.

Myös Britannian ulkoministeriö kiistää jyrkästi käyttäneensä tai pyytäneensä avustajiaan käyttämään kidutusta.

Yhdysvaltain nykyinen presidentti Barack Obama on kieltänyt vesikidutuksen ja eräät muut epäinhimilliset kuulustelutavat.

HRW:n raportti perustuu vankien kertomuksiin samoin kuin Libyassa kansannousunh jälkeen julki tulleisiin dokumentteihin.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters, AP

Lue seuraavaksi