Kätilö tuo näyttämölle vaietun Lapin sodan

Katja Ketun menestysromaani Kätilö saa kantaesityksensä Oulun kaupunginteatterissa lauantaina. Petsamoon sijoittuva suomalaisnaisen ja SS-upseerin rakkaustarina avaa pitkään vaietun Lapin sodan raakuudet.  Tekijöiden mukaan aikalaiskokemukset on saatu mukaan viime hetkellä.

Kotimaa
Kätilö Elina Korhonen ja SS-upseeri Tomi Enbuska.
Kimmo Hiltunen / Yle

Teattereilla oli kova kilpa palkitun romaanin kantaesityksestä, mutta Oulu nappasi potin. Odotukset ovat korkealla, sillä Kätilö on ehditty jo korottaa suurten kertomusten sarjaan. Saksalaisten vankileirillä Petsamossa kidutetaan, raiskataan, tehdään abortteja, mutta siellä kukkii myös suuri rakkaus.

SS-upseerin ja ronskin suomalaiskätilön roolit olivat nuorille näyttelijöille niin vaativia, etteivät omat kokemukset työkaluiksi riittäneet, sanoo SS-upseeri Johann Angelhurstia esittävä Tomi Enbuska.

- Niitä yrittää peilata mummon tarinoihin. Kaikkea sitä mitä mummo on kertonut sota-ajasta, miten ne kaikki nivoutuvat yhteen, Tomi Enbuska pohtii.

Lapin sota on jäänyt meille vieraaksi ja unohduksiin sekin, että jatkosodan aikaan koko Lappi oli saksalaisten hallinnassa. Kun tilanne muuttui, jäi monen vaihtoehdoksi takin kääntö. Näin Kätilö paikkaa myös historian aukkoja, sanoo ohjaaja Heta Haanperä.

- Lapin seudun historiasta 40-luvulla on vähemmän puhuttu. Ainut mistä tiedetään oli, että saksalaiset polttivat paikat. Se herätti uteliaisuuden ja oli hieno sukellus käydä läpi tapahtumia siltä suunnalta, Haanperä sanoo.

Sota tekee kaikista uhreja

Hän tekee aika raakoja tekoja, jotka hän itse kuitenkin mieltää rakkauden teoiksi.

Elina Korhonen

Monitasoinen tarina todistaa, miten sota tekee kaikista uhreja. Petsamon vankileirillä moraalin ja vastuun rajat hämärtyvät. Kätilöä esittävä Elina Korhonen on joutunut roolia luodessaan pohtimaan yksilön eloonjäämistaistelua.

- Jos omaa roolihenkilöäni ajattelen, niin hän tekee aika raakoja tekoja, jotka hän itse kuitenkin mieltää rakkauden teoiksi. Itsensä puolustaminen voi olla toiselle vapauden riistoa, Korhonen toteaa.

Kirjailija Katja Kettu on tehnyt valtavan määrän taustatyötä tuodakseen julki Lapin sodan vaiettua historiaa. Ensiarvoisen tärkeitä ovat olleet aikalaisten kokemukset, jotka saatiin talteen viime hetkellä.

- Kymmenen vuotta sitten en olisi löytänyt yhtään haastateltavaa. En osaa tarkkaan sanoa, mistä johtuu, että juuri nyt löytyi. Onko yleinen asenneilmapiiri muuttunut ja saanut nämä ihmiset uskomaan siihen, että nyt voi puhua. Tuntuu siltä, että ihmisillä on ajatus, että tapahtumista on niin kauan ja elämää ei kauan riitä. Nyt haluttaisiin kertoa oma tarina ja siirtää se jälkipolville, Katja Kettu arvioi.