El Reinos vaalii mopoja, traktoreita ja maitolaitureita

Pappamopo, kerholiivi ja jalassa Reinot. Näistä tunnistaa Virolahdella toimivan Pyterlahden mopokerhon jäsenet. Toiminta-ajatuksena on vaalia vanhaa perinnettä ja tuoda esille suomalaista käsityötä.

Kotimaa
mopokerhon jäsenet mopojensa luona
Yle / Maija Tuunila

El Reinos kokoontuu Virolahden Pyterlahdella Opistonmäen punaiselle maitolaiturille. Sieltä äijäkööri lähtee matkaan pappamopot päristen.

- Suunnataan ympäri pitäjää ajelemaan ja viihdyttämään ihmisiä, jotka meille vilkuttelee tien varsilla, kertoo El Reinosin asiainhoitopäällikkö ja rahakirstunvartija Tero Viljasuo.

El Reinos on pyterlahtelainen mopokerho, joka edistää maaseutukulttuuria muun muassa ajelemalla vanhoilla pappamopoilla Reino-tossut jalassa. Mieskerhon keski-ikä on 50.

Matti Ihalaisen peli on vihreä Zetor 25A. Malli on vuodelta 1957 eli vähän omistajaansa nuorempi.

- Se on täysin toimiva peli. Olen tällaisella tehnyt töitäkin aikanaan 60-luvulla, Ihalainen toteaa.

Reino-tossujen lisäksi kerhon asusteeseen kuuluu kerholiivi, joka sekin on koristettu ruudullisella Reinoista muistuttavalla kankaalla. Mopokerhon logossa tiivistyy El Reinosin toiminta-ajatus.

- Siinä on maitolaituri eli kokoontumispaikka, sen vieressä mopo ja sitten oleellisin asia eli mies ja nainen, nimenomaan siinä järjestyksessä. Tässä harrastuksessa mies vie naista eikä toisinpäin, Viljasuo sanoo.

Jos tien varressa tulee tyttöjä vastaan ja he ovat peukalo pystyssä, niin kyllä he kyytiin pääsevät.

Tero Viljasuo

- Logossa Aino on tulossa tarakalle, siihen se otetaan kyllä. Jos tien varressa tulee tyttöjä vastaan ja he ovat peukalo pystyssä, niin kyllä he kyytiin pääsevät, hän jatkaa.

Jäsenten on sitouduttava toimintaan

El Reinoja on 22. Uusia jäseniä otetaan harvakseltaan, mutta mukaan ei ole mahdotonta päästä. Jäsenellä on oltava Reino-tossut ja tallista pitää löytyä vanha mopo tai traktori. Lisäksi pitää olla valmis sitoutumaan toimintaan.

Naisia ei ole vielä hakenut mukaan, mutta sitä mahdollisuutta mieskerho ei täysin sulje pois, logossa esiintyvästä roolijaosta huolimatta.

- En tiedä miten hallitus sen käsittelisi, jos hakemusten joukossa olisi joku ainokin. Omat ainot löytyvät kotoa. Se ehkä jarruttaa vähän moporeissuja. Tai sitten he ovat vain tyytyväisiä, että pääsevät meistä eroon, tuumaa Seppo Rintelä.

Lauantaina El Reinos järjestää Pyterlahdella vanhojen maatalouskoneiden näyttelyn. Matko-niminen tapahtuma pidetään nyt kolmatta kertaa. Näyttelyyn kerätään kylän vanhoja mopoja ja traktoreita. Yleisö voi viedä näytille myös omaa kalustoaan.