1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kosmeettiset tuotteet

"Yksi päivä ei suojele ympäristöä, vaan jokapäiväiset teot"

Kansainvälinen ympäristöystävällisen kauneuden päivä on näkynyt torstaina monen kasvoilla meikittömyytenä. Kohdistuuko päivän sanoma nyt pelkästään naisiin, kysyy sky-kosmetologi Inkeri Valtonen.

kosmeettiset tuotteet
Nainen laittaa ripsiväriä ja katsoo käsipeiliin
Hannu Harhama / Yle

Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat ilmoittaneet viettävänsä torstaina meikitöntä päivää. Meikitön päivä on Joutsenmerkki-kampanja ympäristöystävällisemmän kosmetiikan puolesta. Hämeenlinnalaista sky-kosmetologi Inkeri Valtosta lähtökohta ärsyttää.

- Kun kuulin asiasta ensimmäisen kerran, ärsyynnyin pikkuisen ja ajattelin, että kohdistuuko tämä nyt pelkästään naisiin. Meikkihän on yleensä naisten asia. Jos Mike Monroe on yhden päivän meikkaamatta, se ei ole mikään ympäristöteko.

- Ajattelisin pikemminkin sitä, että yhtälailla naiset ja miehet laskevat saippuoita, shampoita ja deodorantteja sekä ilmaan että vesistöihin. Kannattaisin sitä, että puhuttaisiinkin enemmin kemikaalittomasta päivästä, eikä nostettaisi sitä meikkiä esiin. Ei yhdellä päivällä ympäristöä suojella vaan niillä teoilla, joita tehdään joka päivä, Valtonen sanoo.

Provosointia kulutustottumuksiin

Pitkän linjan kosmetologiyrittäjä kuitenkin ymmärtää päivän lähtökohdan provosointina, joka toisaalta haluaa kiinnittää kuluttajien huomioin kulutustottumuksiin ja valintoihin, toisaalta taas nostaa keskusteluun ulkonäkökeskeisen kulttuurin.

- Ihminen on ollut ulkonäkökeskeinen aina. Kleopatra meikkasi, yhtälailla Ranskan Aurinkokuninkaan hovissa kaikki meikkasivat, niin miehet kuin naiset. Se on kulttuuriin ja muotiin liittyvä kysymys. Kautta aikain ihminen on halunnut olla kaunis, miellyttää toista ja olla tyytyväinen itseensä, Valtonen huomauttaa.

Ihminen on ollut ulkonäkökeskeinen aina.

Inkeri Valtonen

Ympäristöystävällisemmästä kosmetiikasta puhuttaessa puhutaan Valtosen mukaan etupäässä hygieniatuotteista; lavuaarista pistetään alas esimerkiksi saippuoita. Yritystoiminnan tasolla kyse on ennen kaikkea desinfiointiaineista, kampaamojen väri- ja permanenttiaineista. Näitä Valtonen pitää varsinaisina ongelma-aineina ympäristöä ajatellen.

- Ympäristösuunnitelman tekeminen pieniin yrityksiin olisi askel oikeaan suuntaan, mutta siitä ei olla kovin kiinnostuneita, vaikka isoille yrityksille suunnitelma on pakollinen. Oman toimintani lähtökohta on toimia ympäristöystävällisesti ja jokaisessa teossa tehdä valinnat sen mukaan.

Lue seuraavaksi