Pakistan antoi lähtöpassit Pelastakaa lapset -järjestön ulkomaalaisille

Pakistan ei kertonut karkotuksen syytä, mutta taustalla lienee isku, jossa Yhdysvallat tappoi Osama bin Ladenin.

Ulkomaat

Pakistan karkottaa Pelastakaa lapset -avustusjärjestön ulkomaiset työntekijät, järjestöstä kerrotaan. Päätös liittynee epäilyksiin siitä, että Pelastakaa lapset olisi auttanut Yhdysvaltoja jäljittämään terroristiverkosto al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin.

Pakistanin sisäministeriö on antanut järjestön kuudelle ulkomaiselle työntekijälle kuukauden aikaa poistua maasta. Perusteita ministeriö ei järjestön mukaan kertonut.

Pakistanin hallitus on epäillyt, että Pelastakaa lapset ja jotkut muut järjestöt olivat tekemisissä lääkäri Shakil Afridin kanssa. Hän auttoi Yhdysvaltain tiedustelupalvelua CIA:ta sen jäljittäessä Osama bin Ladenia.

Pelastakaa lapset kiistää epäilykset jyrkästi ja sanoo, ettei sillä ole koskaan ollut mitään yhteyksiä Afridiin.

Järjestön toiminta Pakistanissa ei pääty, sillä järjestöllä on yli 2 000 pakistanilaista työntekijää. Työt paikallisten asukkaiden ja afganistanilaisten pakolaisten auttamiseksi aloitettiin vuonna 1979.

Afridi tuomittiin valtionpetoksesta

Yhdysvaltain erikoisjoukot tappoivat bin Ladenin toissa keväänä Abbottabadissa Pohjois-Pakistanissa. Vaikka Pakistan on Yhdysvaltain liittolainen turvallisuuskysymyksissä, se suuttui alueelleen tehdystä iskusta, koska siitä ei ollut kerrottu Pakistanille etukäteen.

Afridi avusti CIA:ta keräämällä lasten DNA-näytteitä järjestäessään rokotuskampanjan Abbotabadissa. Bin Ladenin lapset olivat hänen kanssaan hänen piilopaikassaan. Epäselvää on, oliko Alfridin ottamista näytteistä apua CIA:lle.

Hänet tuomittiin tänä vuonna valtionpetoksesta 33 vuodeksi vankeuteen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP