Hyppää sisältöön

Unelma ruuasta rohkaisi pakoon Pohjois-Koreasta

Pohjois-Korean vankileireiltä on onnistunut pakenemaan kolme vankia - Shin Dong-hyuk on yksi heistä. Tarinansa kirjamuotoon saaneen Shinin mukaan  hän oli alinta kastia, koska syntyi vankien lapseksi. Ulkopuolisesta maailmasta hän sai ensimmäisen tiedon vasta aikuisena, kun vankitoveri kertoi hänelle, että rajan takana voi syödä vatsan täyteen.

Shin Dong-hyuk Leiri 14 -kirjan suomennoksen julkaisutilaisuudessa Helsingissä 6.9.2012 Kuva: Yle

Shin Dong-hyuk eli 23 vuotta suljetulla leirillä numero 14, satakunta kilometriä pääkaupungista Pjongjangista pohjoiseen. Siellä taistelee elämästään epäinhimillisissä oloissa jopa 50 000 vankia. Kaikkiaan leireillä on arviolta 200 000 vankia.

Shin kasvoi leirin raakuuteen ja täysin tunteettomaan elämäntapaan. Jokaisen tehtävä oli ilmiantaa toinen - siitä palkkioksi sai  ehkä helpomman työn tai suuremman ruoka-annoksen.

Shinin tarinan karmivin tragedia on se, että hän kavalsi äitinsä ja isoveljensä, koska he suunnittelivat pakoa vankileiriltä. Shin joutui itse olemaan paikalla, kun äiti ja veli teloitettiin.

Shin ei kaivannut leiriltä pois, koska ei  tiennyt muusta. Hän ei tiennyt edes Pohjois-Korean propagandasta eikä diktaattorisuvusta, koska vangin lapselle ei tarvinnut selittää mitään.

- Olimme vain tekemässä työtä. Meihin ei tuhlattu propagandaa. Ei meitä aivopesty. Olimme vankilahierarkiassa alimmista alimmat. Olimme huonommassa asemassa kuin eläimet, sanoo Shin Dong-hyuk.

- Ennen pakoa ajattelin, että minä kuulun tänne - vankileirille. Kuulun tänne - kuolen täällä. Sitten myöhemmin leirin ulkopuolella tajusin, millainen diktatuuri Pohjois-Korean järjestelmä on. Tajusin järjestelmän pahuuden.

Ensimmäisen luottohenkilönsä Shin Dong-hyuk sai 23-vuotiaana. Hän tapasi vaatetehtaalla Park Yong Chul'in, joka kertoi ulkomaailmasta, opiskelusta ja ruuasta.

- Näin jälkeenpäin ajateltuna voi sanoa, että Park oli elämäni ensimmäinen ystävä. Parkin tarinat ulkomaailmasta kylvivät sisälle siemenen vapaudesta ja ajatuksen pakenemisesta leiriltä, sanoo Shin Dong-hyuk.

Tästä alkoi miesten yhteisen pakomatkan suunnittelu. Shinin osalta se  onnistui. Hän kulki 500 kilometriä vuoristojen yli Kiinan puolelle. Matka on jatkunut nyt seitsemän vuotta Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen väliä.

Shin  kiertää kertomassa elämäntarinaansa  yhdessä  ihmisoikeusjärjestöjen ja toimittaja-kirjailija Blaine Hardenin kanssa, joka onnistui voittamaan Shinin luottamuksen ja koostamaan kirjan hänen elämästään.

Kirjan Leiri 14 julkaisutilaisuus oli torstaina Helsingissä.