Suomenhevonen on lippunsa ansainnut

Suomenhevosen merkitystä Suomen itsenäisyydelle ei sovi vähätellä. Metsäkoneet ja lämminveriset hevoset ovat vieneet perinteiseltä suomenhevoselta suuren jalansijan, mutta rotua arvostetaan yhä.

Kotimaa
Suomenhevonen
Suomenhevonen Vila on 27 ikävuotensa aikana ehtinyt toimia muun muassa ravurina ja ratsuna. Nyt se viettää päivänsä tyytyväisenä oloneuvoksena.Laura Holappa / Yle

Haaparantalaisen Kalle Kantolan suomenhevonen Famona kantaa sisällään uutta ravurisukupolvea. Suomessa Famonan ja sen keväällä syntyvän varsan rotutovereita on noin 20 000. Määrä tuntuu pieneltä, jos sitä vertaa huippuvuoteen 1950, jolloin rodun edustajia oli peräti 400 000.

Famona on loistoesimerkki rotunsa monipuolisuudesta; elämänsä aikana se on toiminut muun muassa ratsuna, ravurina ja vaunuhevosena. Hevosmieheksi syntynyt Kantola kehuu suomenhevosia estotta.

Nämä ovat ainutlaatuisia maailmassa.

Kalle Kantola

- Nämä ovat ainutlaatuisia maailmassa. Ei löydy toista rotua, joka olisi näin monikäyttöinen. Näitä on juoksijoita, ratsuja, pienhevosia ja vaunuhevosia. Nämähän ovat joka paikan höyliä, Kantola luettelee.

Suomenhevonen auttoi itsenäisyyteen

Tänä vuonna Suomessa juhlitaan suomenhevosen 100-vuotista taivalta. Sen merkitys maamme on kiistaton, eikä vähiten sotasaavutustensa ansiosta.

- Me emme olisi itsenäinen valtio, jos meillä ei olisi ollut suomenhevosta. Isävainaa oli ratsumiehissä lähettinä ja on kertonut sodanaikaisista tapahtumista, että ilman suomenhevosta olisi lähdetty äkkiä häntä koipien välissä pois, Kantola tarinoi.

Suomenhevosella on ollut valtavan suuri rooli myös maa- ja metsätaloudessa.

- Ennen joka maatalossa oli yksi tai kaksi hevosta ja niillä tehtiin kaikki työt, se kuului siihen varustukseen ihan luonnollisesti, Kantola muistuttaa.

Rehellinen ja vilpitön hevonen

Suomenhevosten suosio lähti laskuun pian huippuvuosien jälkeen, kun lämminveriset tulivat Suomeen. 70-luvulle tultaessa kanta oli romahtanut, sillä koneet syrjäyttivät työhevoset maatiloilla.

Niiden kanssa ei heti välttämättä pääse ystäväksi, mutta kun pääsee, se onkin sitten läpi elämän ystävä.

Sari Moisanen

Rotua pidetään silti yhä arvossa. Suomenhevosessa arvostetaan paitsi sen monipuolisuutta, myös luotettavuutta ja oppimiskykyä.

Kemiläinen hevosharrastaja Sari Moisanen on täysin vakuuttunut suomenhevosten parhaudesta.

- Parasta on rehellisyys ja vilpittömyys, mitä suomenhevoset osoittavat. Suomenhevosen kanssa toimiminen vaatii lujaa tahtoa ja lujuutta molemmin puolin; niiden kanssa ei heti välttämättä pääse ystäväksi, mutta kun pääsee, se onkin sitten läpi elämän ystävä, Moisanen hehkuttaa.