1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Maria Jokela (Muotisuunnittelija)

Peruspuvusto pelastaisi nopeasti reikiintyviltä trendirytkyiltä

Käytä vaatteitasi ompelijalla, hyödynnä paikallisia suunnittelijoita, luota omaan tyyliisi ja osta vain sellaista minkä tiedät kestävän ja mistä oikeasti pidät. Muodin monitoiminainen Anne Helistö ja vaatesuunnittelija Maria Jokela kannustavat yksilöllisyyteen ja järkevyyteen vaatehankinnoissa.

Maria Jokela (Muotisuunnittelija)
Ihmisiä kävelemässä kadulla
Yle

Ketjukauppojen rekit pullistelevat vaatteita. Jo niitä ostaessa tietää, että reikiä tulee muutamassa viikossa ja vaate kestää juuri ja juuri yhden vuodenajan. Uusia malleja on tarjolla vähintään joka viikko.

Hyvä puoli tässä on se, että kierrätys nostaa päätään ja esimerkiksi virttyneistä trikoista virkataan kasseja. Huono puoli vaatemassoissa on niiden valmistamisen aiheuttamat ympäristöongelmat.

Niin kuin överidieettien jälkeen muistutetaan lautasmallista, muistuttaa muodin monitoiminainen Anne Helistö peruspuvustosta. Naistenlehdistä tuttu mantra asunteiden piristävyydestä pätee tänäänkin.

Vaatesuunnittelija Maria Jokela taas haluaa muistuttaa itsetuntemuksesta. Massojen mukana jokainen on yksilöllinen samalla tavalla.

- Ihmiset välillä unohtavat, että kaikki ei vaan sovi kaikille. On erityylisiä persoonia ja erimuotoisia vartaloita. Ei kaiken tarvitsekaan sopia, Jokela sanoo.

Ammattilainen ei kysymyksistä häiriinny

Pukeutumisen ammattilaisia kannattaisi käyttää. Tampereellakin on designereita ja Anne Helistö kannustaa nostamaan käsityöläisyyden vanhaan arvoonsa.

- Otetaan heiltä vinkkejä ja poiketaan pajoissa. Mennään ja tuunataan vaatteita, se on ihanaa.

Kehitys onkin mennyt eteenpäin, sanoo Helistö. Ihmiset ovat oppineet hyödyntämään esimerkiksi ompelijoita. Maria Jokela kannustaa tulemaan suunnittelijoidenkin luo. Ovikelloa saa soittaa, vaikka studio olisikin kiinni.

- Saa tulla katselemaan ja kokeilemaan. Ei tarvitse ujostella, jos on pieni putiikki ja siellä on uniikkeja juttuja.

Suuret massat - enemmän tuottoa

Yhden koltun myymisellä ei tule toimeen. Tulosta tehdään suurilla massoilla. Mahdollisimman paljon, mahdollisimman monelle, mahdollisimman nopeasti, tuntuu olevan kaavana.

- Siihen suuntaan se on mennyt. Jopa meidän kokoisella merkillä olisi pakko tinkiä, jos haluaa kasvattaa myyntiä. Ei tehtäisi Suomessa, vaan Virossa. Pitää miettiä leikkauksia, voiko ommella tällä rahalla. Voiko ostaa kymmenen euron kangasta vai kolmen euron kangasta, sanoo Maria Jokela.

Kuluttajalla on enemmän valtaa kuin moni tajuaakaan.

Maria Jokela

Mikään ei pyöri, jollei se ole kannattavaa, sanoo Helistökin. Hän kuitenkin vetoaa niin tiedotusvälineisiin kuin julkisuuden henkilöihin vaikuttajana.

- Nykypoliitikot käyttävät jo hieman paremmin pukurahaa. Hekin ovat viitoittaneet, että tähän satsataan.

Ostajalla on valtaa

Keltainen vaatteiden kierrätyslaatikko imaisee yön pimeinä tunteina vaatteiden suurkuluttajien kasseja tukuittain. Auringonvalossa taas käy kaupan ovi uudelleen. Moni väheksyy oman ostamisen vaikutuksia, sanoo Maria Jokela.

- Kuluttajalla on enemmän valtaa kuin moni tajuaakaan. Ostaako kymmenen halparyysyä vai yhden, josta tietää haluavansa ja joka kestää pitkään?

- Teknologiaan ollaan valmiita sijoittamaan suuret summat rahaa, vaikka se arvo alkaa laskea heti, kun kaupasta kävelee ulos. Jos rahan käyttäisi vaatteisiin, sitä pidettäisiin hulluutena.

Kuluttaminen ryöstäytymässä käsistä

Kasvattajilla on suuri merkitys, sanoo Anne Helistö. Kotona ja kouluissa pitäisi puhua niin kestävästä kehityksestä kuin järkevästä kuluttamisesta.

- Tämä on ryöstäytymässä käsistä juuri tässä hetkessä.

Maria Jokela nyökyttelee vieressä.

- Jos voi ostaa joka päivä sen kympin vaatteen halpaketjusta, tietenkin nuoret tekevät niin. Sitä pitäisi miettiä.

Lue seuraavaksi