1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tietojärjestelmät

Terveydenhuoltoon haussa toimivat tietojärjestelmät

Terveydenhuollon uudistukset asettavat myös tietojärjestelmille uusia vaatimuksia. Sosiaali- ja terveysalan haasteena on tällä hetkellä saada kaikki toimijat saman tietokannan ääreen.

Sairaanhoitopiiri aikoo säästää uuden sairaalan tukipalveluista. Kuva: Anssi Nikkilä / Yle

Kun kaikki sosiaali-ja terveysalan toimijat halutaan saman tietokannan ääreen, tarvitaan entistä tehokkaampia ja joustavampia tietojärjestelmiä.

- Puhutaan jopa, että Suomessa olisi jossain vaiheessa vain yksi valtakunnallinen terveydenhuollon potilastietokanta, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tietohallintojohtaja Martti Pysäys.

Yksi, koko maan kattava järjestelmä olisi Pysäyksen mukaan kuitenkin näillä näkymin liian kallis ja hankala toteuttaa. Sen hinnaksi on arvioitu 1,8 miljardia euroa. Vaihtoehtona on maakuntiin hajautettu järjestelmä.

- Suomeen tulisi muutamia alueellisia järjestelmiä ja nämä sitten keskustelisivat keskenään ja tieto liikkuisi paikasta toiseen. Se olisi se toinen tapa ja ehkä helpompi toteuttaa.

Keski-Suomi on terveydenhuollon tietojärjestelmissä edelläkävijä ja maakunnasta otetaan mallia nyt muualle.

- Keski-Suomessa on ensimmäisenä Suomessa toteutettu uuden terveydenhoitolain mukainen usean rekisterinpitäjän yhteinen rekisteri, toteaa Pysäys.

Uusi sairaala tuo uusia mahdollisuuksia

Yksityiset yritykset kotimaasta ja ulkomailtakin ovat hyvin kiinnostuneita toimittamaan terveydenhuollon tietojärjestelmät. Monopoliasema alalla olisi kuin lupa painaa rahaa.

- Näkisin, että Suomen markkinoilla saisi olla pari kolme toimittajaa tulevaisuudessakin potilastietojärjestelmissä siten, että järjestelmät ovat kuitenkin riittävän yhteensopivia, että tieto kulkee.

Jyväskylään suunnitteilla oleva uusia sairaala avaa myös uusia mahdollisuuksia tietojärjestelmienkin kannalta.

- Suunnitellaan ensiksi sairaalan toiminta eli sairaalan prosessit ja seuraavaksi toimintaa tukevat tietojärjestelmät ja sitten vasta rakennus siihen ympärille. Nämä ICT-järjestelmät ovat hyvin keskeinen osa, että saadaan sairaalan tuottavuutta parannettua ja kehitettyä toimintaa ja tietojärjestelmien käytettävyyttä, sanoo Pysäys.