Taksityö vaatii suomen kielen taitoa

Turun Taksit -niminen yhdistys aloittaa taksinkuljettajien kurssin maanantaina. Kurssin järjestäjät painottavat, että taksityö vaatii hyvää suomen kielen taitoa, vahvaa paikallistuntemusta ja vaativien laitteiden käyttöä.

Kotimaa
Taksin kyltti auton katolla
MInna Rosvall / Yle

Turun Taksien puheenjohtaja Kari Jalonen kertoo, että taksinkuljettajan työ eroaa aika paljon linja-auton kuljettajan työstä. Maahanmuuttajataustaiset kuljettajat ovat jo tuttu näky Turun busseissa.

- Pidän kurssilla alkupuheenvuoron. Kursseilla jotkut pyörittää silmiään ja näen, että he kaikki eivät heti ymmärrä suomea hyvin. Sanon, että kannattaa miettiä, pärjääkö, jos ei hallitse suomen kieltä.

Jalonen kertoo, että maahanmuuttajataustaisista takseista tulee myös palautetta joskus.

- Valitettavan useasti siellä on maahanmuuttaja ollut kuskina. Kulttuuri ja näkemys ovat erilaisia. Muutamissa maissa voi ostaa lisenssin ja ryhtyä ajamaan taksia. Siellä ei ole mitään koulutusta, painottaa Jalonen.

Taksinkuljettaja nojaa autoonsa.
Turun Taksit ry:n puheenjohtaja Kari Jalonen.MInna Rosvall / Yle

Taksien kuljettamista koskeva lainsäädäntö on edellyttänyt vuoden 2010 alusta, että kuljettajan on suoritettava taksinkuljettajan koulutus. Jalonen kertoo, että jo pelkästään läsnäolovaatimukset ovat tiukat.

- Kerran Trafin valvoja sattui näkemään, kun yksi henkilö myöhästyi tunnilta. Hänen piti suorittaa poissaolo jälkikäteen.

Turun Taksien kurssit ovat suosittuja. Ensi maanantaina alkavalle kurssille mukaan mahtuu lähes 40 opiskelijaa ja vapaana on vain muutama paikka. Yhdistys on kouluttanut parinkymmenen vuoden ajan noin 2000 kuljettajaa. Yhdistyksen lisäksi kuljettajia kouluttaa kaksi muuta tahoa. Jalonen on huolissaan taksiyrittäjien toimeentulosta. Miksi takseja tarvitaan lisää, vaikka tolpilla riittää runsaasti takseja Turussa?

- Monet yrittäjät kertovat, että kuljettajia on vaikeaa saada. Kaikki kurssin käyneet eivät ryhdy takseiksi, vaan hakevat jakeluyhtiöihin. Meidän koulutus antaa hyvät valmiudet siihen työhön.

Varsinais-Suomessa on noin 350 taksilupaa. Kari Jalosen mielestä kohta pitää miettiä, pitäisikö lupia vähentää. Loppukesällä matkustajamäärä laski noin kuusi prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Otsikkoa muutettu 7.9. klo 15. Alkuperäinen otsikko kuului Taksityötä ei suositella maahanmuuttajille. Turun Taksit ry sanoo hyväksyvänsä kaikki hakijat taksikurssille.