1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Räsänen torjuu väitteet poliittisesta nimityksestä

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) torjuu jyrkästi väitteet poliittisesta virkanimityksestä. Räsäsen mukaan sisäministeriön kansliapäälliköksi valittu Päivi Nerg osoittautui ansiovertailussa parhaaksi hakijaksi.

 Uudeksi kansliapäälliköksi nouseva Nerg on ollut kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaana. Sillä ei Räsäsen mukaan ollut mitään tekemistä valinnan kanssa.

- Itselläni oli se periaate ja eettinen vakaumus, että tehtävään valitaan pätevin ja sopivin, Räsänen vakuuttaa.  Räsänen korostaa, ettei Nerg myöskään enää ole kristillisdemokraattien jäsen. Hän erosi puolueesta vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen.

- Hänet valittiin kovien hakijoiden joukosta laaja-alaisen johtajakokemuksen ja valtioneuvostokokemuksen ansiosta, Räsänen perustelee. Hän sanoo, että valitulla oli "aivan sattumalta" kristillisdemokraattinen tausta.

Kataisen hallituksessa on sovittu, että hallinnonalasta vastaava ministeri voi käytännössä vapaasti valita omat kansliapäällikkönsä eivätkä muut puolueet puutu asiaan. Seuraavaksi jakoon on menossa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön paikka, johon on jo katsottu sopivaa kokoomuslaista.

Ruohonen-Lerner: Klassinen virkanimitys

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner oudoksuu nimitystä.

- Kyseessä on klassinen esimerkki poliittisesta virkanimityksestä. Kyseiseen virkaan oli useita selvästi pätevämpiä hakijoita, jotka sivuutettiin kun kristillisdemokraatit halusivat ottaa tämän poliittisen virkanimityksen itselleen, Ruohonen-Lerner arvioi. Hän toivoo, että virkaan valittu osoittaisi "korkeaa moraalia" eikä ottaisi tehtävää vastaan.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja teki viime keväänä lakialoitteenkin poliittisten virkanimistysten kieltämisestä. Hänen mielestään poliittinen korruptio turmelee virkakoneiston.

- Tämä kertoo huonosta henkilöstöpoliitikasta valtionhallinnosta. Poliittinen kanta vaikuttaa edelleen valintaan, eikä valtio kohtele hakijoita tasavertaisesti.

Ruohonen-Lernerin mukaan monet pätevät hakijat jättävät kokonaan hakematta tehtäviä, koska arvioivat, etteivät ole niihin poliittisesti sopivia.